A tervezéstől a kivitelezésig korszerűsödtek az építésügyi folyamatok

2024. 06. 21.

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program keretében valósult meg a Lechner Tudásközpont projektje, ami az építésügy elektronikus támogatására irányult. Tizenegy különböző online szakrendszert hoztak létre, amelyek a lakosságot és a szakemberek munkáját egyaránt segítik.

Egy ország versenyképességét az építésügyhöz kapcsolódó közigazgatási és közszolgáltatások színvonala is alapvetően meghatározza, melyben Magyarország előtt sok fejlesztési feladat állt. Az építésügyi és térségi tervezési folyamatokban érintettek közötti információáramlás sok szereplővel és rendkívül lassan működött, mert hiányzott a folyamatok gyorsításához szükséges megfelelő, korszerű informatikai és szabályozási háttér. A 2013-2014-ben életre hívott építési e-megoldások ugyan többségükben új, korszerű technológiákra épültek, azonban nem adtak választ a három dimenzió (3D) alapú téradat-gyűjtési, -szolgáltatási és -megjelenítési igényekre. Így nem teljes körűen elégítették ki a korszerű, ügyfél-centrikus információszolgáltatás igényeit.

A 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt eredményeként az építésügyi folyamatok egykapus digitális felületre kerültek, ezáltal csökkennek az adminisztrációs terhek, valamint az építésügy területén dolgozó szakértők és az ügyintézők munkája is egyszerűbbé válik. Az informatikai szakrendszerek kapcsolódását egy háttértámogató rendszer segíti, így a szakrendszerek egységes platformon kommunikálnak egymással. A Lechner Tudásközpont fejlesztésében megvalósuló szakalkalmazások az építésügyhöz kapcsolódó terület egészét felölelik. A projekt keretében összesen tizenegy különböző online szakrendszert hoztak létre, illetve fejlesztettek tovább, többek között az egységes elektronikus közműnyilvántartást (e-közmű), a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképet (NTA), a Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK) vagy az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszert (TEIR).

A digitális szakrendszerek segítséget nyújtanak azok számára is, akik építkeznének, telket vásárolnának, vagy a saját lakókörnyezetüket érintő terveket, előírásokat szeretnék használni. A webes alkalmazások segítségével közérthetővé válnak az építkezés lépései, a jogszabályok mellett többek között ábrák, képek, piktogramok, és térképes felületek is segítik a tájékozódást, ezzel támogatva a felhasználókat és az építésügyi szakembereket a tervezéstől a kivitelezésig.

A projektnek köszönhetően az építésügyi és térségi tervezési eljárások átfutási ideje valamint költségei is csökkentek, emellett mérséklődtek a lakosság és a vállalkozások adminisztratív terhei is. Ez hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez és a társadalmi jólét javításához.

A program a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás