Autópálya köti össze Miskolcot a szlovák határral

2024. 07. 01.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával épült meg az M30-as autópálya több mint 58 kilométer hosszú gyorsforgalmi szakasza, ami biztosítja Miskolc – mint régióközpont – és a szlovák határ összeköttetését. A gyorsforgalmi úttal megépült a TEN-T közlekedési hálózat egy újabb szakasza, a nyomvonal a Tornyosnémetinél található határátkelőhely mellett csatlakozik a szlovákiai R4-es autóúthoz.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium M30 Miskolc–Tornyosnémeti közötti szakasz megvalósítása című projektje a Miskolc és Kassa közötti gazdasági tengelyt hivatott megerősíteni, valamint a gyorsforgalmi útszakasz része az észak-dél irányú Via Carpatia közúti folyosónak is.

A Via Carpatia közlekedési folyosó Európa északi és déli határát összekötő legrövidebb útvonal a Balti-tengertől az Égei-tengerig. A litván kikötővárosból, Klaipedából indulva Kaunas érintésével, majd Bialystok, Lublin és Rzeszów városánál áthalad Lengyelországon. Kassa városa után Miskolc és Debrecen városokon keresztül fut keresztül Magyarországon. Az útvonal Romániában érinti Nagyvárad, Lugoj, Konstanca és Calafat városokat, áthalad a bolgár fővároson, Szófián, majd Svilengradon, végül pedig a görögországi Szolunban ér véget. Megvalósítása folyamatban van, az országok megkezdték az egyes útvonalak építését.

A fejlesztés két projekt keretében, több építési ütemben valósult meg. A Miskolc-Tornyosnémeti szakaszt 2×2 sávban, közel 57 kilométer hosszan, 130 km/h tervezési sebességgel, külön szintű csomópontokkal építették ki. A beruházás tartalmazott továbbá egy komplex és két egyszerű pihenőhelyet, valamint egy tengelysúlymérő állomást és az üzemeltetéshez szükséges mérnökségi telepet is. A Tornyosnémeti-országhatár szakaszon a gyorsforgalmi utat 2×2 sávval, 1,7 kilométer hosszan, 110 km/h tervezési sebességgel építették meg. A szakaszon egy külön szintű csomópont is létesült, két körforgalmi csomóponttal és egy öttámaszú híddal.

Az autópálya Tornyosnémeti és az országhatár közötti szakaszát 2018 januárja óta használják a közlekedők, a Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszt pedig 2021. október 26-án adták át.A kibővített autópálya a transzeurópai közlekedési hálózatot (TEN-T) és a földközi-tengeri folyosót köti össze az ukrán határral. Az M30-as autópálya közvetlen összeköttetést biztosít Magyarország, Szlovákia és Lengyelország keleti részei, valamint délebbre Románia és Bulgária között.

A projekt hozzájárulhat a régió gazdasági fejlődéséhez, hiszen az elmúlt évtizedben több nagy, nemzetközi vállalat választotta Miskolcot befektetései színhelyéül. Egyszerre növeli a helyi városok és a régió versenyképességét, miközben a nemzetközi tranzitforgalom működését is könnyíti. Lehetővé téve a forgalom gyorsabb és biztonságosabb áramlását, az utazási idők lerövidülnek, a közúti torlódások és balesetek száma pedig csökken.

20211017_BGA_1391

kép 1 / 7

A program az IKOP-1.1.0-15-2016-00003 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás