Innovatív, kórokozók ellen védő lakástextíliák fejlesztése Baranya vármegyében

2024. 06. 28.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával megvalósított projekt keretében Magyarország piacvezető textilgyártó és forgalmazó vállalkozása a Pécsi Tudományegyetem kutatóival karöltve olyan impregnáló anyagot fejlesztett ki, amely függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú ideig hatékony védelmet nyújt a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól és visszaszorítja azok kialakulását is.

Az 1996-ban alakult Rovitex Hungária Kft., mára piacvezetővé vált a hazai lakástextil kereskedelem területén, és a nemzetközi piacon is meghatározó súllyal bír, emellett gyártói tevékenységet is végez. A cég Nagyhatékonyságú és környezettudatos textil-impregnálási technológia kifejlesztése a Rovitex Kft.-nél című kutatás-fejlesztési innovációs projektjének célja egy olyan környezettudatos textil-impregnálási technológia kifejlesztése volt, amely alkalmas antimikrobiális szövetek nagyüzemi előállítására. Ezekre – különösen a COVID világjárvány megjelenése óta – egyre nagyobb az igény a kórházakban és az idősekkel foglalkozó intézményekben.

A támogatást a kutatók és fejlesztők bérköltségére, anyagköltségre, mintagyártó és ragasztó gép beszerzésére, független szakértői vizsgálatokra, mikrobiológiai és analitikai szolgáltatásra, üzemcsarnok építésére, valamint projektmenedzsment-szolgáltatásra fordították.

Az antibakteriális textíliák nemcsak intézményekben, hanem egyéb közösségi helyeken, szállodákban, éttermekben, tömegközlekedésben és természetesen az otthonaikban is alkalmazhatók lesznek. A nagyhatékonyságú és környezettudatos textil-impregnálási technológia komoly szerepet játszhat a jövőben a fertőzések megelőzésében, az egészségmegőrzésben. 

A program a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00686 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás