Püspökszentlászlói Arborétum: az ökoturisztikai kincsek egyik gyöngyszeme

2024. 06. 14.

A Püspökszentlászlói Arborétum fejlesztése a Pécsi Egyházmegye projektje, ami a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg. A beruházás nem csupán egy infrastruktúrát javító kezdeményezés, hanem egy átfogó célkitűzés, amely a Mecsek ökoturisztikai potenciálját növeli. A projektnek köszönhetően az arborétum az öko-, a vallási, az ismeretterjesztő, valamint az aktív turizmus kedvelőinek egyaránt maradandó élményeket nyújt.

Püspökszentlászló a Zengő északi lábánál fekvő Hosszúhetény részét képezi, ami Baranya vármegye egyik legkisebb települése. A község szélén található nyári püspöki kastélyt és a templomot 1797-ben építtette Esterházy Pál László püspök, és ma is az egyházmegye élő és használatban lévő egységeként működik. Jelenlegi formájában az arborétumot Hetyey Sámuel püspök álmodta meg. A 19. század végén bővült a terület, és különleges növények telepítésével arborétumot alakíttatott ki. A kert gazdag növénypopulációjának éke a bánáti bazsarózsa, amelynek legfontosabb európai élőhelye a Zengő gerince. A bazsarózsán kívül nyolcvannégy különleges fa- és cserjefajta látható itt a világ minden részéből.

Szent Lászlótól a bánáti bazsarózsáig – a Püspökszentlászlói Arborétum ökoturisztikai fejlesztése című projekt keretében megvalósult az oktatóépület bővítése, infrastrukturális fejlesztése és az arborétum területrendezése. Emellett restaurálták az arborétum területén található kastély és templom kisépítészeti tárgyait és hangsúlyt fektettek a környezeti nevelésre, a természeti, helytörténeti, építészeti értékek, illetve a népi hagyományok és népszokások megismertetésére. A kertészeti oktatást, a gyógynövény- és sportprogramokat, a kézműves foglalkozásokat és a kihelyezett tanórákat eszközbeszerzésekkel támogatták.

A Pécsi Egyházmegye ökoturisztikai projektjének célja volt az is, hogy az arborétumban eltöltött idő olyan inspirációt közvetítsen a látogatók számára, ami új gondolatok és tettek megalkotására buzdítja őket, miközben a testi-lelki épülést is szolgálja.

TOP-1.2.1-15-BA1-2016-00006-Szent-Laszlotol-a-banati-bazsarozsaig10

kép 1 / 7

A program a TOP-1.2.1-15-BA1-2016-00006 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás