Védelmi és rehabilitációs intézkedések a Mosoni-Dunán

2024. 06. 24.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával valósult meg a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja. A bonyolultnak tűnő, és laikusok számára nehezebben értelmezhető projektcím mögött azonban igen fontos eredmények húzódnak meg: a lakosság védelme, valamint a természetes élőhelyek megőrzése és helyreállítása.

A Dunán kialakult jelentős medersüllyedés és a klímaváltozás által okozott árvízszint-emelkedés komoly kihívást jelent a térség számára. A károkozás csökkentése érdekében átfogó fejlesztéseket hajtottak végre a Mosoni-Duna alsó szakaszán, amely nemcsak a közvetlen védelemre, hanem a hosszú távú fenntarthatóságra is összpontosít.

A fejlesztés a Mosoni-Duna alsó szakaszán a kis- és közepes vízszintek megemelésére, illetve a Duna megtámasztó hatásának megfelelő torkolati vízszint visszaállítására irányult, ezáltal lehetővé vált a vizes élőhelyek rehabilitációja. A fenti célok eléréséhez szükség volt egy komplex műtárgy kialakítására, amely az árvízkapu funkciót is biztosító vízszintszabályozó műből, hajózsilipből, és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát – vagyis a vízi élőlényeg vándorlását – biztosító létesítményből, úgynevezett hallépcsőből áll. Az üzemelési, fenntartási munkák elvégzéséhez a műtárgy fölött üzemi híd, a hajózsilip mellett pedig kétszintes kezelőépület létesült. A projekt keretében áthelyezték a Mosoni-Duna torkolatát, mely részben a Farkasúsztatói ágon, részben pedig a Torda-szigeten keresztül, a korábbi torkolat felett mintegy másfél kilométerrel feljebb vezeti a Mosoni-Duna vizét a Dunába, a korábbi medret pedig a Győr Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő felett töltötték át.

A fejlesztések példamutatóak abban, hogyan lehet ötvözni az árvízvédelem és a természetvédelem szempontjait. A komplex műtárgy kialakítása, a torkolat áthelyezése és a vizes élőhelyek rehabilitációja mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a térség hosszú távon is fenntartható és biztonságos maradjon. A projekt nemcsak a helyi közösség, hanem a természet számára is jelentős előnyökkel jár, biztosítva a Mosoni-Duna ökológiai és gazdasági értékeinek megőrzését.

DCIM100MEDIADJI_0346.JPG

kép 1 / 4

A program a KEHOP-1.3.0-15-2016-00012 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás