Vizes élőhelyek rehabilitációja és komplex tájfejlesztés a Tápió-mentén

2024. 07. 03.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával megvalósított projektnek köszönhetően javul a térség mikroklímája, emelkedik a talajvízszint, ami kedvezően hat ki a környező mezőgazdasági- és erdőterületekre.

A Tápió mente komplex élőhelyvédelmi infrastruktúra fejlesztése című projekt keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a jászberényi Hajta-mocsár területén a patak időszakos visszaduzzasztásával lehetőséget kapott a vizes élőhelyek rehabilitációjára.

A ’60-as években a patak csatornába terelése sajnálatos módon a Hajta-menti rétek és nádasok kiszáradásához vezetett, ezáltal a környék növény- és állatvilága jóval kisebb területre szorult. A vizes élőhelyek helyreállításának és a patak időszakos visszaduzzasztásának köszönhetően a területen lehetővé vált a víz szabályozott megtartása. A kotrási munkálatok révén több hektárnyi nyílt vizű tó jött létre, ez visszavonzotta a vízi madarak fészkelő állományát. A projekt segítségével kialakított madármegfigyelő torony kiváló lehetőséget kínál nagy kócsagok, nyári ludak, cigányrécék bíbicek, bakcsók valamint bölömbikák megfigyelésére. A terület helyreállítása elősegítheti további, a vízhez kötődő védett fajok populációjának növekedését is. Ezek közé tartozik a mocsári teknős, a lápi szitakötő vagy a réti csík.

A projekt során az érintett területet megtisztították a hulladékoktól. A környező legelőkön és erdőkben az elmúlt évtizedekben számos invazív növény (akác, ezüstfa, aranyvessző, selyemkóró) telepedett meg. A komplex természetvédelmi beavatkozás eredményeként 25 ezer darab facsemetét ültettek ezen növények helyére.

A fejlesztés helyszínére látogatók megfelelő információkkal való ellátását új ismeretterjesztő táblák segítik.

20230803190638-5-teknos-ocsai-peter-fnxov3vj

kép 1 / 6

A program a KEHOP-4.1.0-15-2016-00053 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás