Így járul hozzá az ePincekönyv a borágazat versenyképességének növeléséhez 

2023. 08. 08.

Az új hazai borszabályozás a szőlő- és borágazat szereplőinek életét könnyíti meg az adminisztráció egyszerűsítésével, valamint az ePincekönyv bevezetésével.

A magyarországi szőlő- és borágazat több mint 65 ezer hektáron, több tízezer termelő és gazdasági társaság megélhetését biztosítja.  A területre vonatkozó nyilvántartások és eljárások eddig nagyrészt papír alapúak voltak. Az ágazat hatékony működése érdekében kulcsfontosságú volt, az adminisztrációs terhek csökkentése, egyszerűsítése és elektronikus útra terelése. Az Agrárminisztérium ePincekönyv projektje rendszer korszerűsíti az az űrlapok kitöltését, hatékonyabbá teszi az adminisztrációt,  az adatok felhasználása pedig segíti a borászokat és a hatóságokat a piaci tendenciák jobb megértésében. A több mint 1,2 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósult új rendszer egyszerűsíti az adatszolgáltatást és összekapcsolja az ágazatban használt különböző informatikai struktúrákat. A szőlőtelepítéssel, szüretbejegyzéssel, származási bizonyítvánnyal, forgalomba hozatallal kapcsolatos adminisztráció jelentősen egyszerűsödik a program bevezetésével, a rendszer továbbá 12 hatósági eljárás esetében ad lehetőséget egyablakos ügyintézésre. 

Az ePincekönyv  honlapon és mobilapplikáción keresztül segíti az információk gyors és egyszerű keresését.. A nagyüzemi bortermelők és a tíz hektárnál nagyobb ültetvényen gazdálkodók számára kötelezővé vált az elektronikus ügyintézés, míg a kistermelők továbbra is intézhetik személyesen az ügyeiket a hegybírónál.  

A videó ezen a linken tekinthető meg:

A beruházás a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2018-00055 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

 

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás