Csúcstechnológiával zárkózott fel a keszthelyi Georgikon Campus a növénytudományi kutatások élvonalába

2023. 10. 12.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyújtotta európai uniós forrásnak köszönhetően 2014 és 2020 között számos, a magyar gazdaság fenntartható növekedését, a magas hozzáadott értékű termelést és a foglalkoztatás bővítését célzó beruházás valósult meg. A támogatási időszak egyik kiemelkedő jelentőségű beruházása a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon kampuszán kialakított növénytudományi kutatási infrastruktúra. A keszthelyi fejlesztés a növénytermesztés és a növénynemesítés komplex átfogó területeit célozta, amivel az intézet felzárkózhatott a nemzetközi kutatások élvonalához.

A XXI. század tudományos követelményeinek megfelelő, csúcstechnológiai elemeket is magába foglaló, komplex infrastrukturális beruházás valósult meg Keszthelyen a mezőgazdasági ágazat fejlesztési igényeit kiszolgáló növénytudományok területén, hiszen manapság igen fontos, hogy a klímaváltozásnak ellenálló, a helyi ökológiai adottságok között versenyképes fajtákat lehessen létrehozni.

A keszthelyi intézet hosszú évtizedek óta a hazai burgonyanemesítés bázisa. A nemesítési program fő célja, hogy a legveszélyesebb betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló fajtákat, valamint szárazságtűrő növényeket állítsanak elő. Ezeknek a fajoknak a termesztéséhez kevesebb növényvédő szer szükséges, amely elősegíti a környezetbarát és egészséges élelmiszerek előállítását. A beruházás keretein belül két biotechnológiai eszköz is segíti a kutatást, amelyekkel nagy tisztaságú RNS- és DNS-mintákat lehet vizsgálni. A beszerzett géppark szintén a növények tulajdonságainak vizsgálatát szolgálja. A beruházás keretében továbbá létrehoztak egy klímaházat, amelyben az időjárástól függetlenül, szabályozott körülmények között, évente több generációnyi növényt tudnak felnevelni, felgyorsítva ezzel a vizsgálatokat és a szelekciós nemesítési folyamatokat.  A modern, ezertonnás burgonyatárolóban az optimális 5 °C-on és 90 százalékos relatív páratartalom mellett tudják tárolni a burgonyát.

A projekt az oktatást is szolgálja: a Georgikon hallgatói megismerkedhetnek a legmodernebb, világszínvonalú kutatóeszközökkel, gyakorlati képzésen sajátíthatják el használatukat, így az innovatív termesztéstechnológia megismerése hosszú távon a magyar agráriumot és élelmiszeripart szolgálja.

Nézd meg a projektről készült kisfilmet:

A fejlesztés a GINOP-2.3.3-15-2016-00018 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás