Kiállítások, képzések, szakmai táborok otthona lett a kiscsőszi kézműves alkotóház

2023. 10. 24.

Húsz éve dolgozik a néphagyomány ápolásán a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, ám a munkához korábban nem állt rendelkezésükre a megfelelő infrastruktúra. A 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban, a Széchenyi2020 program által biztosított forrás révén viszont megvalósult a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház, amelyben otthonra leltek az egyesület programjai.

2003-as alapítása óta a magyar néphagyomány kutatásával és kulturális értékeink hiteles átadásával foglalkozik a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület. A mindössze százfős Veszprém vármegyei település úgy vált a kisközösségi fesztiválok nemzetközi érdeklődésre számot tartó helyszínévé, hogy a szervezetnél hiányzott a megfelelő infrastruktúra, illetve állandó gondot jelentett számukra a háttérintézményeik helyzete. Az egyesület azonban sikeres pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) felhívására, amelynek keretében a közösségi művelődési intézmény- és szervezetrendszer infrastrukturális fejlesztéseit támogatták. Így 2017 és 2020 között megépülhetett a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház, ahol tanulási, kreatív és szolgáltató tereket alakítottak ki. A létesítmény a Kiscsőszi Interaktív Falumúzeum szomszédságában fekszik, így a közvetlen környezetében megtalálhatók azok a további feltételek, amelyek a képzések, táborok, népművészeti fesztiválok lebonyolításához elengedhetetlenek.

A Hunyor-patak mentén fekvő regionális népi kézműves alkotóház létrehozása során az volt a cél, hogy egy közösségi teret alkossanak a népi kultúra ápolására, illetve bemutassák az eltűnőben lévő paraszti kultúrát. Elkészült hat, különböző szakmákat bemutató műhely, így a bőrdíszműves, a fazekas, a kovács, a szövő és a fafaragó mesterség is teret kapott a komplexumban, amelyben szatócsbolt is működik. Emellett a projekt során létrejött egy kiállítóterem, egy fedett kemence, valamint egy kültéri közösségi tér, de jutott forrás raktárhelyiség és új iroda kialakítására is.

Az új helyiségekben otthonra leltek a történelmi múltra visszatekintő magyar alkotóművészet jeles képviselői, akik a mai napig gondozzák a néphagyományt. Mivel a munkafolyamatokat immár be is lehet mutatni, a fejlesztés jelentős segítséget adott az egyesületnek az egykor mindennaposnak számító, napjainkban viszont szinte már elfelejtett, olykor több ezer éves kézműves mesterségek népszerűsítéséhez. Sőt azzal, hogy az oktatás is szerepel a szervezet tevékenységei között, ezen ősi foglalkozások fennmaradásában és a helyi értékek továbbörökítésében szintén hatalmas szerepet játszik

A 2020 márciusában átadott Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház hosszú távon a környék kulturális bázisává válhat, megerősítve a már jelenleg is elismert pozícióját. Helyet kapnak itt kiállítások, felnőttképzések, gyermekfoglalkozások, kézműves oktatások, szakmai táborok, ismeretátadó kirándulások és közösségi események. A beruházásnak tehát óriási szerepe van a néphagyomány felértékelődésében, valamint a népi mesterségek és értékek megbecsültségének növekedésében, mind a felnőtt lakosság, mind pedig az óvodás és iskolás gyermekek körében.

JOCO4292

kép 1 / 4

A beruházás az EFOP-4.1.7-16-2017-00301 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás