Egyedülálló eljárás a stroke-os betegek ellátásában

2023. 10. 20.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) egyik új fejlesztése a mesterséges intelligenciát alkalmazza annak érdekében, hogy felgyorsítsa az akut stroke-betegek kezelését, és támogassa az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósított beruházás jelentősen hozzájárul a társadalmi innovációhoz, ezzel együtt Magyarország versenyképességének növeléséhez.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet egyike Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke intervenciós centrumának, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, beavatkozást igénylő betegek közel felét látja el, és több területen is úttörő szerepet vállalt a stroke-os betegek ellátásában.

Magyarországon évente mintegy 27 ezer ember kerül kórházba stroke megalapozott gyanúja miatt. Ha valaki stroke-on esik át, akkor életbevágó kérdés, hogy milyen gyorsan kap ellátást. A gyors terápiás döntéseket segíti az OMIII vezetésével megvalósuló, világszinten is egyedülálló mesterségesintelligencia-alapú központi döntéstámogató rendszer, amely alkalmas arra, hogy felgyorsítsa az akut stroke-os betegek kezelését, továbbá támogassa az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását.

Az új eljárás célja, hogy az ország bármely stroke centrumába stroke gyanújával, sürgősséggel felvett betegről készült képalkotó vizsgálat (koponya CT) eredménye teleradiológiai hálózaton keresztül felkerüljön egy központi, felhőben működő szerverre, ahol a mesterséges intelligenciával működő szoftver azonnal kiértékeli.

A szoftver a feldolgozott, a károsodásokat kiemelő képanyagot, valamint a terápiás döntés szempontjából kritikus számszerűsített paramétereket automatikusan visszaküldi a vizsgálatot végző intézménynek, továbbá annak a fogadó ellátóhelynek is, ahová szükség esetén a beteget speciális ellátásra tovább kell szállítani.

Az európai uniós támogatás bevonásával megvalósult innovatív fejlesztésnek köszönhetően a korábbinál sokkal gyorsabban lehet dönteni a további kezelésről, szükség esetén haladéktalanul megkezdhető a továbbszállítás. Mindez jelentősen csökkenti a stroke esetén létkérdésnek számító időveszteséget, emellett lehetővé teszi az élettartam meghosszabbodását, az életminőség javulását, azaz az egészségnyereséget; továbbá a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb alkalmazását is.

A projekt az EFOP-5.2.6-20-2020-00004 számú projekt révén európai uniós forrás bevonásával valósult meg.

Részletekért kattints a projekt adatlapjára! Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás