Látványos átalakulás a várpalotai Thury-várnál

2024. 03. 13.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával újult meg a várpalotai Thury-vár környezete. A projekt keretében a vár funkcióbővítő rekonstrukciójához kapcsolódóan megvalósult a zöldfelületek és közterek történeti rehabilitációja is. A korszerű és környezetbarát beruházás visszaállította a vár előtti térfelület 18-19. századi geometriai viszonyait.

Várpalota történelmi múltjának nagy része feledésbe merült az 1950-60-as évek szocialista városépítése miatt. A Zöld város kialakítása Várpalotán című projekt célja az volt, hogy a sok száz éves belváros emlékei ismét láthatók és megismerhetők legyenek a lakosság és a látogatók számára egyaránt.

A beruházás részeként visszaállították a Mária-kutat, és mögötte új vasbeton akna készült, ami a terület vízszabályozásának központja. Az aknától északra lévő fordítóakna fogadja be a vártól nyugatra és északra lévő források vizét. Ebből az aknából új bekötőcső vezeti be a forrásvizeket a Mária-kút mögötti vasbeton akna 10 m3-es víztározó medencéjébe. Létrehoztak egy dísztavat is, amit az egykori vízfelület helyén alakítottak ki. A tavat különböző műtárgyak, építmények szegélyezik.

A várfal rekonstrukciója során a védműfal talajban lévő részeinek keleti oldalát a középkori terepszintig, a várfal és a védmű közötti szakaszát a 18. századi rendezett terepszintig bontották vissza. A falazatot a rendezett terepszint fölötti 60 cm magasságig egészítették ki. A várfal megújítását a terepfelszín süllyesztésével oldották meg, és a korábbi időszakos, kis vízfolyású meder helyett jelentős vízfelületű, ökológiailag aktív vizes élőhelyet alakítottak ki.

A Thury-vár rehabilitált környezetének különlegessége, hogy lehetőséget ad a látogatónak a vizes élőhelyek közvetlen megfigyelésére. Ehhez építettek a patakpartra, részben a vízfelszín fölé egy emelt pallós ösvényt. A fentieken túl a területre több mint 362 fát, 6661 cserjét, 11772 évelőt és 1840 hagymás növényt telepítettek. A park növénykiültetési koncepciójának alapja a lombtömeg jelentős növelése mellett az átlátható, biztonságos terek kialakítása volt.

A projekt keretében a kisebbek részére készült egy fa szerkezetű játszóvár. A vár bejárati tengelyének két oldalán a fiatalabb és az idősebb korosztályt célzó, egyedi játszóeszközöket helyeztek el. Emellett a parkban három helyen alakítottak ki fitnesz pontot, melyeket a futópálya mentén helyeztek el.

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy megismerhessük Várpalota több évszázados történelmi emlékeit.

PSX_20211127_070700

kép 1 / 5

A program a TOP-2.1.2-15-VE1-2016-00008 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás