Mozgó orvosi rendelők a legszegényebb településeken

2024. 03. 15.

A rászorulók személyre szabott gyógyszerellátását segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat európai uniós támogatásból megvalósult bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központja, ami egy komplex egészségügyi rendszer része. Ennek keretében mobil rendelőkben, telemedicina segítségével végzik a vizsgálatokat, valamint helyi egészségügyi pontokon szervezik meg a betegek további kezeléshez jutását.

A felzárkózó településeken gyakori probléma, hogy nincs betöltött háziorvosi praxis, az ott élő emberek nehezen jutnak el szűrővizsgálatokra, szakorvosi kezelésekre, továbbá a vizsgálatok után felírt gyógyszerek kiváltásakor is nehézségekbe ütköznek – gyógyszertárak hiányában. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programjának fő elemei éppen ezért a felzárkózó településeken mozgó orvosi rendelőkkel segített háziorvosi ellátás, a gyermekszemészeti szűrőprogram, valamint a bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központ részeként létrejött orvosi laboratórium és személyre szabott gyógyszerellátási központ.

A komplex egészségfejlesztési program beruházási komponensét – ahogyan a humánerőforrás-fejlesztési komponenst is – az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával valósították meg. A projekt keretében nyolc, mobil egészségügyi központként kialakított, a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel felszerelt gépjármű állt forgalomba, melyek teljes értékű orvosi rendelőként üzemelnek. Az érintett területeken a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt, ezért többek között ezek feltérképezésére komplex szűrővizsgálati keretrendszert dolgoztak ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakemberei. A mobil rendelőkben egészségügyi asszisztens végzi az alapvizsgálatokat, az orvos online keresztül kapcsolódik be az ellátásba. A telemedicinális ellátás során tanácsokat ad, gyógyszert ír fel, javaslatot tesz és beutalót ír további gondozásra. A vizsgálatokba – online kapcsolattal – további szakorvos bevonására is lehetőség van. A mobil egészségügyi központokban vérvétel és bizonyos minták azonnali elemzése is megoldható; a komplexebb vérvizsgálatokat a bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központban végzik el és értékelik.

Annak érdekében, hogy a felzárkózó településeken élő betegek hozzájuthassanak a vizsgálatok során felírt gyógyszerekhez, a Máltai Szeretetszolgálat gyógyszerelési folyamatot alakított ki. Ennek legfontosabb eleme a szervezet Bicskén található Egészségügyi és Logisztikai Központja, ahol orvosi laboratórium és gyógyszerellátási központ segíti a legszegényebb falvakban élők egészségügyi ellátását, valamint innen koordinálják a településeken zajló telemedicinális orvosi ellátásokat is. A modell szemléletváltást is hoz ez ellátásba, mivel éppen azokra a területekre viszi helybe az egészségügyi innovációt, ahol a legnagyobb hiány alakult ki.

A létesítmény a legszegényebb településeken élő emberek orvosi- és gyógyszerellátását tette folyamatossá és biztonságossá.

A program az EFOP-2.2.24-22-2022-00002 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás