Összekötötték a balatoni kilátókat

2023. 12. 18.

A turisztikai régió családbarát és négyévszakos jellegét erősítve hálózatba kapcsolták a Balaton-körüli kilátókat. A 2014–2020 közötti európai uniós támogatási időszak forrásainak bevonásával megvalósított fejlesztés elősegíti, hogy a látogatók ne csak pontszerűen ejtsenek útba egy-egy turistalátványosságot, hanem aktív pihenésük során minél többet felkeressenek.

Nem maradhatott ki a Balaton sem abból az országos jelentőségű projektből, amely a turisztikailag frekventált térségek szolgáltatásfejlesztését volt hivatott előmozdítani. A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével, a Balaton madártávlatból elnevezésű program keretében ugyanis hálózatba kapcsolták a tó körüli kilátókat és kilátópontokat. A kilátók összekapcsolásánál a fejlesztőket az a cél vezérelte, hogy a jövőben azok ne pusztán pontszerű vonzerőként fogadják az aktív pihenésre vágyó látogatókat, hanem hálózatba szervezve olyan turisztikai termék jöjjön létre, amely oldja a területi koncentrációt, egyúttal csökkenti a térségre jellemző szezonalitást.

A 2018 végén indult fejlesztések eredményeképpen az elsők között készült el a Kis-hegy erdei élményközpont Balatonlellén, illetve a szántódi erdei „Molyhos-tölgy” pihenőterasz. Felújították és gyermekbarát elemekkel bővítették a szigligeti Óvár-kilátót, emellett Balatongyörökön, a Keszthelyi-hegységben, a Batsányi-kilátó körül és a Szerelemdombon pedig mese tanösvényt hoztak létre interaktív játékelemekkel. Továbbá négy közkedvelt attrakcióhoz – a Festetics-, a Batsányi-, a szigligeti Óvár- és a tihanyi Őrtorony-kilátóhoz – látogatószámlálót telepítettek.

A sor 2021-ben a gyenesdiási Festetics-kilátó statikai megerősítésével folytatódott, 2022-ben pedig Balatonföldváron, a kilátó környezetének megújításával a Hajózástörténeti Látogatóközpont szolgáltatásait bővítették. A fonyódi önkormányzat is előrelépett a helyi turizmusban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatása révén: felújította a Szaplonczay sétányt, amelynél kiszolgálóépületet is létesített, valamint a Sipos-hegyi és a Várhegy-kilátót is fejlesztette.

A párhuzamosan, de egymástól elszigetelten zajló beruházásokkal szemben a mostani komplex kilátófejlesztések legfőbb előnye, hogy ezt az átfogó turisztikai programot a konzorciumvezető fogta össze, aki turisztikai szakértőt is biztosított a térségben a projekt-fenntartás végéig. A tudatos tervezéssel létrejött aktív, ökoturisztikai termék a beruházók szándéka szerint jelentősen hozzájárul a meglévő szálláshelyek főszezonon kívüli jobb kihasználásához, az átlagos tartózkodási idő meghosszabbításához, a magasabb látogatószám eléréséhez és a desztináció családbarát jellegének erősítéséhez. 

A beruházás a GINOP-7.1.9-17-2018-00016 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás