Telt házzal üzemel az új nagyigmándi bölcsőde

2023. 11. 12.

Bölcsőde hiányában évekig a szomszédos településekre utaztatták három év alatti gyermekeiket a munkájukba visszatérő kisgyermekes édesanyák Nagyigmándról. A helyben elérhető, korszerű intézmény kialakításával egy jelentős problémát sikerült megoldani a háromezer fős nagyközségben. A 2021 óta telt házzal üzemelő Mackó Bölcsőde a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban rendelkezésre álló forrásból valósult meg.

Évek óta igény mutatkozott a helyi kisgyermekes édesanyák részéről egy bölcsődére a háromezer lelket számláló Komárom-Esztergom vármegyei Nagyigmándon. A munkába visszatérő szülők számára a helyi bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés hiánya komoly kényszerhelyzetet jelentett: három év alatti gyermekeik napközbeni felügyeletét ugyanis a legtöbben csak a szomszédos települések (Komárom, Bábolna, Tata) intézményeiben tudták megoldani. A helyi önkormányzat erre az igényre reagálva pályázott 2016-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), öt évvel később pedig megnyílhatott az európai uniós forrásból készült, tizenkét férőhelyes Nagyigmándi Mackó Bölcsőde. Ez önerőből megoldhatatlan feladat lett volna a kistelepülés testülete számára.

A támogatási időszakban egy önkormányzati tulajdonú telken fekvő, régebbi épületet újítottak fel, illetve bővítettek ki telekhatáron belül. A korábbi bérlakás átalakítása és toldaléképítése során elkészültek az adminisztrációs helyiségek, a konyha, a kiszolgáló helyiségek, mindenekelőtt pedig azt a modern foglalkoztató szoba, ahol a gyermekek felügyelete és képzése folyik. Az ingatlant minden oldalról kerítéssel vették körül, egy részét pedig be is fedték, így létrejöhetett egy szabadtéri játékokkal felszerelt, a gyermekek biztonságos kinti létét szolgáló udvar.   Emellett az utcai részen járdákat építettek, és egy tizenöt férőhelyes parkolót is kialakítottak. Fontos, hogy a projektnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy valamennyi környezeti és esélyegyenlőségi jogszabálynak, illetve az akadálymentes előírásoknak is megfeleljenek.

A Nagyigmándi Mackó Bölcsőde 2021 februárjában nyitotta meg kapuit, és mi sem igazolja jobban a projekt létjogosultságát, mint hogy azóta is folyamatosan telt házzal üzemel. A létesítményben kimagasló tárgyi feltételekkel, új készség- és mozgásfejlesztő játékokkal várják a gyermekeket, akik otthonos körülmények között készülhetnek az óvodás időszakra. Az új bölcsőde kedvez a szülőknek és hozzátartozóknak is, hiszen a munkaidejükhöz igazodó hosszabb, rugalmas nyitvatartási idővel működik, így hozzájárul a szülők munkába történő visszatéréséhez, a hazai foglalkoztatás növeléséhez, valamint az óvodai ellátáshoz való jobb hozzáféréshez. A jövőbeli tervek között szerepel,  hogy az intézmény több településről is fogadjon majd gyermekeket, ezáltal térségi ellátást biztosítson.

A program a TOP-1.4.1-15-KO1-2016-00017 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás