Egyenlő esélyek a hátrányos helyzetű hallgatóknak a fővárosban

2023. 11. 12.

2016 őszén nyitotta meg kapuit a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom), amely a roma származású, illetve hátrányos helyzetű, felsőoktatásban tanuló diákoknak biztosít kollégiumi elhelyezést, ösztöndíjat, továbbá önismereti, kulturális és szakmai programokat. A 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban megvalósult beruházásnak köszönhetően szemeszterről szemeszterre 34 hallgató kollégiumi elhelyezése oldható meg.  

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat küldetése, hogy a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítse a cigány kultúra elmélyítését, és egy sokoldalúan képzett, elkötelezett, cigány identitását vállaló keresztény értelmiség nevelését. Ebbe a keretrendszerbe szervesen illeszkedik a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, amelynek célja, hogy kollégiumi elhelyezéssel, ösztöndíjjal, nyelvoktatási lehetőséggel, önismereti, kulturális és szakmai programok szervezésével teremtsen esélyt a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatóknak. Ezáltal ugyanis helyt állhatnak a felsőoktatási versenyben, és kiemelkedő eredményekkel végezhetik el tanulmányaikat.

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium létrehozásáról szóló döntés 2015 decemberében született meg. A Magyarországi Református Egyház a tulajdonában álló, budapesti Belényesi úti Tábita Kollégium épületét jelölte ki erre a célra, ahol az átadást követően 34 fő elhelyezésére nyílt lehetőség.

A RefoRom megnyitása fontos lépés egy hosszútávú cél eléréséhez, általa még hatékonyabban garantálható – az integrációs szemlélet jegyében – a felsőoktatásban tanuló, elsősorban cigány származású hallgatók tehetséggondozása és keresztény életvitelre való nevelése.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében megvalósult projekt célja elsődlegesen az volt, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemre és más budapesti, illetve Budapest környéki egyetemekre felvételt nyert, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók számára biztosítson komplex szakkollégiumi programot. Ez a lehetőség nagyban hozzájárul tanulmányi sikerességük és felsőoktatásban való bennmaradásuk előmozdításához, továbbá társadalmi szerepvállalásuk és közösségi aktivitásuk növeléséhez.

A beruházás a VEKOP-7.4.1-16-2016-00002 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás