59 új gépjárművel erősödött a hazai tűzvédelem

2024. 03. 01.

A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával az ország valamennyi vármegyéjében, valamint a fővárosban is új gépjárművekkel és számos technikai felszereléssel gyarapodott a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) járműparkja. Egy olyan kiváló színvonalú katasztrófavédelmi erő- és technikai eszközrendszer alakult ki, amely költséghatékonyan és környezetkímélő módon képes biztosítani az állampolgárok biztonságát a klímaváltozás okozta hirtelen kialakuló veszélyhelyzetek esetén is.

Az éghajlatváltozás környezetünkre gyakorolt negatív hatásai új kihívások elé állítják a katasztrófakezelésben résztvevő szervezeteket. Kiemelt kockázatot jelentenek a vizek kártételei, de fontos kiemelni az időjárás-változás miatt hirtelen bekövetkező, lokálisan kialakuló veszélyhelyzeteket is. A klímaváltozással a vegetációs-, az erdő- és avartüzek egyre gyakoribb kialakulása egyaránt szoros összefüggésbe hozható. Mivel a kiváltó okok és a következmények kialakulását nem lehet teljes mértékben megakadályozni, ezért a katasztrófavédelem a felkészültségre, az operatív és hatékony beavatkozási készségekre helyezi a legfőbb hangsúlyt.

Az Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása című projekt célja volt, hogy a BM OKF olyan gépjárműtechnikai állománnyal rendelkezzen, ami azonnali válaszlépésekre képes az erdőtüzek terjedésének megakadályozásában, és az összetett, speciális feladatok ellátásában. Emellett kiemelten fontos, hogy az erdő- és bozóttüzek felszámolását a nehezen megközelíthető helyeken is hatékony műszaki felszereltséggel és megfelelő mobilitással rendelkező gépjárművekkel biztosítsák. Törekedtek egy olyan kiváló színvonalú katasztrófavédelmi erő- és technikai eszközrendszer kialakítására, amely magas szinten és költséghatékonyan képes növelni az állampolgárok valamint a környezet biztonságát.

A projekt keretében a katasztrófavédelem eszközparkja 16 szimplafülkés és 14 duplafülkés vízszállító járművel, három konténerszállító járművel valamint három nehézterepi erdőtűzoltó járművel bővült. Emellett beszereztek 21 erdőtüzes gyorsbeavatkozó járművet, két üzemanyagszállító-töltő gépjárművet, négy akkumulátoros kombinált feszítővágó eszközt és öt akkumulátoros hátizsák-tápegységet.

A jármű- és eszközpark fejlesztésével a katasztrófavédelem erői képesek rövidebb idő alatt, nagyobb kapacitással, modernebb felszerelésekkel a helyszínre érkezni, ott hatékonyan végrehajtani a kárfelszámolást.

A program a KEHOP-1.6.0-15-2016-00020 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás