A térségi és a nemzetközi elérhetőséget is javítja a Körmend és Rábafüzes között megépült autóút

2024. 02. 02.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program támogatásával 28,9 km hosszú, 2×1 sávos keresztmetszeti kialakítású autóút épült új nyomvonalon Körmend várostól az országhatárig. A projekt megvalósításával biztosítható a tartósan magas szolgáltatási és forgalombiztonsági színvonal az érintett térség és az áthaladó tranzitforgalom számára.

A M8 autóút Körmend–Rábafüzes, országhatár szakasz 2×1 sávos előkészítése és építése című projekt keretében az autóút kiépítésén felül kapcsolódóan kialakítottak egy szintbeni csomópontot,- négy külön szintű csomópontot, 1220 méter zajárnyékoló falat, 36 darab műtárgyat – többek között aluljárókat, felüljárókat, vadátjárókat. Létrehoztak egy egyszerű pihenőhely párt Gasztonynál és egy komplex pihenőhely párt Rábafüzesnél, az országhatárnál. A projekt érdekessége, hogy a szakaszon épült meg Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja, a vasszentmihályi völgyhíd, ami egy közel 570 méter hosszú, 11 támaszú gerendahíd.

A kivitelezési munkák 2018-ban kezdődtek, az autóút teljes szakaszának végleges forgalomba helyezésére és ünnepélyes átadására 2021. októberében került sor. A projekt magában foglalta a 8. számú főút – 8707 j. országos összekötő út (Berki út) csomópont körforgalommá történő átépítését is.

A fejlesztés eredményeként a települések elkerülése mellett a térségi, illetve nemzetközi elérhetőség is jelentősen javult. A projektben szereplő szakasz teljes egészében része lesz a távlati TEN-T európai hálózatnak.

Az Európai Unió transzeurópai közlekedési hálózatokra vonatkozó politikája, a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) magában foglalja a vasutakat, a belvízi utakat, a rövid távú tengeri szállítási útvonalakat és a városi csomópontokat, tengeri és belvízi kikötőket, repülőtereket és terminálokat összekötő utakat. Az átfogó hálózat az EU valamennyi régióját összeköti a törzshálózattal, és 2050-ig kell elkészülnie.

20211001nif_BGA_5522

kép 1 / 7

A program az IKOP-1.1.0-15-2017-00029 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás