Világszínvonalú egynapos sebészeti egységekkel bővült a hazai egészségügyi rendszer

2024. 01. 31.

Tizenhét fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszíne bővült egynapos sebészeti részleggel, ezzel együtt hatékonyabb betegút-szervezéssel és korszerűbb eszközrendszerrel. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében, európai uniós forrás bevonásával megvalósult beruházás fontos előrelépés a jövő meghatározó ellátási formájának alkalmazásában.

A betegellátásban egyre jelentősebb igényként merül fel, hogy a páciensek az orvostudomány modern szakmai és technikai eszközeinek felhasználásával vehessék igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és minél hamarabb vissza tudjanak térni a munka világába. A technológia rohamos fejlődésének, a műszeripar, valamint az anyag-kutatás eredményeinek köszönhető minimál invazív eljárások és a modern műtéti feltételek lehetőséget adnak erre. Ezek eredményeként az egynapos beavatkozások aránya folyamatosan növekszik, ezzel pedig csökken a kórházban tartózkodás ideje, kevesebb az ellátás során felmerülő komplikáció és gyorsabban gyógyulnak a betegek. Gazdasági szempontból további előnyt jelent, hogy a fekvőbeteg-gondozásban kórházi ágyak szabadulhatnak fel.

A korábbi Állami Egészségügyi Ellátó Központ – amelynek jogutódja az Országos Kórházi Főigazgatóság – pontosan e célból valósította meg az Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével című projektjét, amelynek keretében tizenhét fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén alakítottak ki önálló, egynapos sebészeti részleget a 2014-2020-as fejlesztési időszakban.

E projekt révén olyan fontos dokumentumok is születtek – ideértve a többi között az egynapos sebészeti ellátás finanszírozási modelljét, valamint az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit –, amelyek a jövőben meghatározhatják az egynapos sebészet tevékenységének folyamatait. Ezen felül az egészségügyi személyzet felkészítése és fejlesztése érdekében az egynapos sebészethez kapcsolódó szemléletformáló képzések is megvalósultak, amelyeken összesen 202 fő vett részt.

Készült egy tankönyv is, Az egynapos sebészet aktuális kérdései címmel, amely a projekt képzéseihez, illetve az azokon elsajátítandó tananyag könnyebb megértéséhez nyújt segítséget az orvosoknak és a szakdolgozóknak. A projekt végrehajtói összeállítottak továbbá egy rendszertervet az egynapos sebészeti ellátás monitorozására alkalmas informatikai adatgyűjtő, elemző-, értékelő- és esetmenedzsment rendszer fejlesztéséhez. Mindezekkel együtt kiemelten fontos az az eszközfejlesztés is, amelynek keretében 15 ezer orvostechnikai eszköz és gép-műszer beszerzése valósult meg.

A fejlesztéseknek köszönhetően az egynapos sebészeti ellátás keretében a beteg ugyanazt az ellátást, gondosságot és orvosszakmai minőséget kapja, mintha több napra befeküdne a kórházba, csak egy lényegesen korszerűbb betegút-szervezés és eszközrendszer igénybevételével. Ez a magyar egészségügy számára fontos előrelépés a jövőben meghatározó szerepet betöltő egynapos sebészeti ellátási forma felé.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy az alábbi videó az egynapos sebészet működését mutatja be, a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat is tartalmaz.  

A beruházás az EFOP-2.2.0-16-2016-00004 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás