Átfogó vallásturisztikai program valósult meg a Pécsi Egyházmegyében

2024. 01. 03.

Báta, Szekszárd, Mohács és Bátaszék településeket érintette az a nagyszabású fejlesztés, amelyet egy GINOP-projekt segítségével valósított meg a Pécsi Egyházmegye a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban.

Egy vallási turisztikai hálózat létrehozását célozta meg a Pretiosus Sanguis: A bátai Szent Vér Kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai Szent Vér Kegyhely komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt. A fejlesztést az indokolta, hogy az utóbbi évtizedben egyre fokozódó figyelem irányult a kegyhelyre és az ahhoz kapcsolódó gyalogos zarándoklatok kiindulópontjaira, állomásaira.

A Pécsi Egyházmegye által kezdeményezett projekt négy települést érintett: Bátát, Szekszárdot, Mohácsot és Bátaszéket. A helyszínek közötti kulturális és vallási kapcsolatot helyezték fókuszba, így az elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztések mellett ennek értékeit mutatták be innovatív eszközökkel, igazodva a modern elvárásokhoz, a kulturális és vallási turisták igényeihez.

A fejlesztések részeként Báta településen felújították a Szent Vér Kegytemplom teljes homlokzatát, a templombelső egy részét és a nyílászárókat, valamint átépítették a belső oltárt. Rendbe tették a templom környezetét is. A területrendezés és a parkosítás csúcspontja az új szabadtéri oltár elkészítése volt. Az említetteken túl felújították és részlegesen átalakították a kegytemplom mellett található plébániaépületet, így az immár zarándokok fogadására is alkalmas – ez hozzájárul a helyszín vallásturisztikai potenciáljának növeléséhez.

Bátaszéken külsőleg és belsőleg egyaránt teljesen felújították a Szent Orbán kápolnát, ennek részeként megóvták a helyszín vonzerejét adó molyhos tölgyet, és csak a legszükségesebb mértékben változtattak a meglévő épületelemeken. Mohácson cserélték a lapostetők szigetelését a Fogadalmi Emléktemplomban, emellett új csapadékelvezető rendszert építettek, valamint javították a homlokzati kőburkolatot és nyílászárócserére is sor került.

Szekszárdon a Belvárosi templom nyílászáróit korszerűsítették a homlokzattal együtt, emellett átcsiszolták a kőfelületeket, kicserélték a templom déli főlépcsőjét, felújították a toronysisakot, illetve restaurálták a leromlott állapotú freskókat. A szekszárdi Remete kápolna oltárát átfestették, valamint átépítették a külső oltár nézőterét, szerelhető padsorokat rendeztek be és freskókat is restauráltak.

A vallásturisztikai projektben a fentieken túl komoly technikai fejlesztések is megvalósultak. A többi között vizuális megjelenítőket, interaktív élményeket adó elektronikus eszközöket, illetve a fenntartáshoz és üzemeltetéshez szükséges használati tárgyakat szereztek be. A látogatóbarát fejlesztésekhez szükséges innovatív újításokkal és eszközvásárlásokkal a projekt érdemben hozzájárul a magyarországi kulturális értékek bemutatásához.

321954937_903464980666642_610270878823540652_n

kép 1 / 8

A program a GINOP-7.1.4-16-2016-00003 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás