Korszerűbb épületek, megújult közterületek, szociális és kulturális programok a rákosmenti krízistömb rehabilitációjáért

2024. 01. 04.

Teljeskörűen megújulhatott Rákosmente nyugati panelkörzete, valamint annak környéke a 2014 és 2020 közötti támogatási időszakban, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül. A lakosok életminőségének javítását, a közösségi aktivitás erősítését és a munkaerő-piaci beilleszkedését a legkülönfélébb oktatási, szociális és kulturális programok révén segítették.

A Rákosmenti krízistömb rehabilitáció 2016 című projekt elsődleges célja a Pesti úton található, önkormányzati fenntartású lakótömbök és azok környékének korszerűsítése volt. Emellett a minden korcsoportot lefedő programokkal lehetővé tették a helyi, nehezebb körülmények között élő lakosok társadalmi integrációját. Az akcióterület a krízistömbnek számító két lakóépületen kívül a közvetlen szomszédságukban található veszélyeztetett tömböt is magában foglalta, megadva a lehetőséget az ott élők körülményeinek javítására is.

Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata két garzonházban összesen 338 lakás energetikai korszerűsítését végezte el. A lakások ablakait, erkélyajtóit hő- és hangszigetelt műanyag nyílászárókra cserélték, a nyugati fekvésű – nem erkélyes – lakások ablakait műanyag redőnyökkel szerelték fel. Az épületek bejárati portáljait szintén kicserélték, a homlokzati falfelületek kiegészítő hőszigetelést és új festést kaptak, míg a meglévő lapostetőt víz- és hőszigetelték, mindezeken túl az erkélyeket is teljesen felújították. A betonrészeket korszerű felületvédelemmel látták el, a franciaerkélyeket nyílászárókra cserélték, a társasház közös tereit pedig kifestették.

Létrehoztak egy új, a közösség életében fontos szerepet betöltő teret is – ez az Innova többgenerációs sport- és szabadidőpark. A garzonházak szomszédságában lévő zöldterület középpontjában egy ellipszis alakú, körbejárható, három részre tagolt felületet alakítottak ki: az egyik részében modern, biztonságos játszókert létesült a kisgyermekeknek. A másik részében egy szenior, felnőtt és mozgássérült fitnesz- és tornapálya jött létre, az ellipszis további részein pedig a fiatalok körében népszerű kültéri sportpályát alakítottak ki, lefedve ezzel minden korosztályi igényt. A park lehetőséget teremt a közösségi aktivitásra és az egészségmegőrzésre.

Az Innova park mellett az önkormányzat közösségi kertet is létrehozott. A 23 parcellát magában foglaló területen zárható szerszámtárolót, vízvételi lehetőséget alakítottak ki, valamint komposztálót, tájékoztató vitrint és pihenésre alkalmas padokat helyeztek el. A környéken térfigyelő kamerákat helyeztek üzembe, amelyek a közpark, a közlekedési célú területek, valamint a közösségi kert biztonságát szolgálják.

A projekt harmadik pilléreként az Újlak utca közlekedésfejlesztésbe bevont része lakó-pihenőövezetté alakult át. Az északi oldalon új járdafelületet alakítottak ki, ami így igazi sétány jelleget kapott. Az önkormányzat itt padokat, hulladékgyűjtőket és önálló interaktív játszóegységeket is elhelyezett. Ugyanezen a részen új parkolók létesültek, és megújult a közvilágítási hálózat.

Rákosmente önkormányzata a programban érintettek támogatása érdekében 240 fő számára készített egyéni fejlesztési tervet, és ehhez kapcsolódóan 11 féle OKJ-s, szakmai, illetve kompetenciafejlesztő képzést indított az akcióterületi lakosok munkaerő-piaci igényeihez és személyes érdeklődéséhez igazodva.

A projekt részeként Rákosmente Önkormányzata szociális, közösségi, kulturális és egészségügyi programokat is szervezett. Ennek megfelelően a többi között 275 egészségügyi szűrőprogram, 65 sportesemény, 20 bűn- és baleset-megelőzési, valamint 44 kulturális program valósult meg.

A beruházás a VEKOP-6.2.1-15-2016-00007 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás