Egy megújult utca és egy rendezett társadalmi kérdés Siklóson

2023. 11. 14.

Kevesebb, mint egy év alatt olyan fejlesztéseken esett át a siklósi Váralja utca, amelyek eredményeképpen a városrész teljesen újjászületett. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével megvalósított beruházás azonban túlmutat a szebb utcaképpel együtt járó hasznokon: a Baranya vármegyei település érintett területén javultak a szegregációs mutatók és az ott élők életkörülményei, továbbá nagy mértékben fejlődött Siklós turisztikai vonzereje is.

2022 őszén zárult le az az átfogó projekt, amely a siklósi Váralja utcai szegregátum rehabilitációját, valamint a szegregációval veszélyeztetett területen lakók életkörülményeinek javítását és társadalmi integrációját tűzte ki célul. A projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy csökkentsék a terület lakósűrűségét és rendezettebbé tegyék a városrészt. 

Siklós Város Önkormányzata két fejlesztési területen végzett el olyan beruházásokat, amelyekkel a Váralja utca látképe teljesen átalakult és az önkormányzat bérlakás-állománya is jelentős mértékben megújulhatott. A siklósi önkormányzat 2022 januárjától kezdődően összesen 18, integrált lakókörnyezetben elhelyezkedő szociális bérlakást renovált és bútorozott be teljes körűen – ide költözhettek át a Váralja utcából a leginkább rászoruló családok. 

A projekt keretében újjászülethettek a Váralja utca zöldfelületei is, illetve az önkormányzat nyitott közösségi teret és játszóteret is kialakított a környéken. A közterületek biztonságos használata és rendezettségének fenntartása érdekében térfigyelő kamerákat telepítettek. Emellett javították az útburkolatot, a vár alatti térség statikai biztonságának támogatására pedig kiépítették az addig hiányzó bel- és csapadékvíz-elvezető rendszereket. A beruházással érintett területen új parkolóhelyeket alakítottak ki, míg az utcában gyalogos sétány, túraútvonal és pihenőtér is helyet kapott. A fejlesztési területen álló három ingatlan, a Polgárőrház, a Szolgálati lakás és az Alkotóház is megújult. 

A város egy több évtizede fennálló probléma megoldásaként tekint a projektre. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb volumenű vármegyei beruházásának eredménye egy nyitott és elfogadóbb város, egy felújított utca és a növekvő turisztikai vonzerő. Mindezek elengedhetetlen részei Baranya vármegye fejlődésének.

A fejlesztés a TOP-4.3.1-15-BA1-2016-00004 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás