Korszerűbb ivóvíz-rendszerrel gazdagodott három Vas vármegyei település

2023. 11. 14.

Új technológia bevezetésével javították Répcelak, Csánig és Nick térségének vízminőségét. A Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program támogatásával átalakították valamint modernizálták a répcelaki vízműtelep kezelőépületét, és benne egy új, óránként harminc köbméteres kapacitású vízkezelési, víztisztítási technológiát vezettek be, illetve vezérlő automatikát építettek ki.

A lakosság ivóvíz-ellátása a legfontosabb közszolgáltatások egyike, nélkülözhetetlen emberi szükségletet és társadalmi-közegészségügyi igényt szolgál. A folyamatos lakossági ellátás mellett a fejlesztés fontos szempontja volt az, hogy a három érintett településen iskolák és óvodák működnek, ami szintén növelte a kifogástalan minőségű ivóvíz iránti igényt.

A répcelaki vízbázis három fúrt kútra épül, ezek kevert vize pedig a főbb vízszennyező anyagok közül jellemzően határérték felett tartalmazott vasat, mangánt és ammóniumot. Így az új technológia bevezetésének elsődleges indoka az volt, hogy ezeket a komponenseket az elfogadható határértékek alá szorítsák, és hogy ezt tartósan biztosítani is tudják. Egyúttal teljes körűen felújították a gépház épületét, az 1965-ben létesített hálózaton pedig elvégezték a szükséges rekonstrukciós munkálatokat, amelyek kiterjedtek a vezeték- és szerelvénycserékre is.

A projekt részeként alakították ki a répcelaki vízműtelepen az új vízkezelő technológiát, amihez a meglévő kutak kapacitása elegendő volt. A kezelőépületet a felújítás és átalakítás után alkalmassá tették a tervezett technológia befogadására, vagyis a törésponti klórozáson alapuló vas- és mangántalanításra, illetve az ammónia-mentesítésre aktív szénszűrővel. Emellett pedig két kétszáz köbméteres tárolómedence gépészeti és építészeti felújítását is elvégezték.

A projekt megvalósításával a Vas vármegyei Répcelak, Csánig és Nick településeken már a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosított a lakosság számára.

A program az KEHOP-2.1.3-15-2017-00068 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás