Egyedi és minőségi haltermelés, harmóniában a természettel!

2023. 07. 06.

Hazánk egy eldugott, csendes zugában, Békés vármegye északi részén találjuk egyik legfontosabb halastavi vizesélőhelyünket, a Biharugrai- és a Begécsi-halastavak által alkotott mesterséges tórendszert. Itt olyan egyedi, extenzív haltermelési technológia került bevezetésre és alkalmazásra, mely biztosítja a természetvédelmi értékek megőrzését és az eredményes, fenntartható gazdálkodást. Az itt megvalósult, uniós és hazai forrással támogatott fejlesztéseknek köszönhetően egy jól működő és természetbarát halgazdálkodást sikerült kialakítani. 

A Biharugrai Halgazdaság életében a 2011-es esztendő jelentett fordulópontot, amikor tulajdonosváltás történt a Kft.-nél. Innentől kezdve az innováció folyamata arról szólt, hogy a megcélzott piacra megfelelő minőségű, a terület adta maximális hozamok elérésével megtermelt élő halat állítsanak elő. Ekkortól kezdték el alkalmazni azt a specifikus termelési technológiát, amelynek lényege, hogy a kitűnő természeti adottságok, a vízminőség és a halastavak ásványi anyagokban gazdag tómedrei együttesen, egyedülállóan tiszta ízű, nagyon magas biológiai tápértékkel bíró halhúst eredményeznek.

A Biharugrai Halgazdaság területén fontos szempont, hogy a halak gyarapodásához szükséges fehérjeforrást elsősorban a tavakban természetes módon termelődő planktonikus szervezetek biztosítják, így táppal történő takarmányozást nem alkalmaznak. A planktonikus szervezetek biztosította fehérjeforrás mellé kiegészítő takarmányozásként kizárólag gabonaféléket alkalmaznak, így a halak növekedésük során csak természetes – GMO, antibiotikum- és egyéb gyógyszerektől mentes – eredetű táplálékot fogyasztanak.

Természetesen a halgazdaságban kidolgozott egyedi technológia infrastruktúra hátterének biztosítása érdekében folyamatos korszerűsítésekre van szükség, ezt a célt szolgálták a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében megvalósuló beruházások, eszközbeszerzések, építkezések is csaknem 125 millió forint értékben. A megvalósult pályázat fő szempontjai közé tartozott a vizesélőhely fenntartása, a halastavi ökoszisztémához kötődő, több mint 200 madárfaj populációinak megőrzése, illetve a természetvédelmi szempontból jelentős növény és állatvilág fenntartása, erősítése.

Magyarország egyik legnagyobb halastórendszerének fejlesztése egyszerre járul hozzá a terület természeti értékeinek megőrzéséhez, és egy jól működő halgazdaság magas színvonalú működtetéséhez.

DSC_0082

kép 1 / 3

A fejlesztés a MAHOP-2.2.1-2016-2017-00028 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben:  Tovább  

 

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás