Felújított kulturális kincsek Berettyóújfaluban: impozáns turisztikai fejlesztések és varázslatos élmények várják a látogatókat

2023. 07. 06.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2016-ban fontos támogatást kapott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, amely új lendületet adott a turizmusnak a városban. Az önkormányzat két jelentős helyszínt újított fel az uniós pályázati források felhasználásával: a zsinagógát és a Rhédey-kastélyt.

Ennek eredményeként Berettyóújfalu vonzóbb lett a turisták számára, és munkahelyeket teremtett a térségben. A projekt célja nemcsak a turisztikai infrastruktúra fejlesztése volt, hanem a társadalmi és környezeti szempontok figyelembevétele is. A város szerette volna, hogy a turisták több időt töltsenek a térségben, ezért új szolgáltatások és látnivalók kerültek bevezetésre, amelyek még vonzóbbá tették Berettyóújfalut. A Rhédey-kastély és a hozzá tartozó cselédház és udvar felújítása 2019 nyarán fejeződött be. A kastélyban új állandó kiállítások és szolgáltatások várják a látogatókat, mint például a borbemutató terem, a mesterségek háza és a gasztronómiai élmények a felújított kastély parkjában. Ez lehetővé tette, hogy a látogatók mélyebben megismerjék a régió történelmét és kulturális örökségét, miközben élvezik a kastély különleges atmoszféráját.

A zsinagóga is új életre kelt a felújítás során. Az épületet restaurálták, és egy új kiszolgáló épületet is felépítettek. Ennek köszönhetően a látogatók mostantól helytörténeti tárlatokat tekinthetnek meg a felújított zsinagógában, részt vehetnek kulturális programokon és koncerteken. Az új épületben recepció, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk és raktárak találhatók, hogy a turistáknak kényelmes és színvonalas szolgáltatást nyújtsanak. A projekt hosszú éveken át tartott, de az eredmények elismerést váltottak ki a helyiek és a turisták körében. A Rhédey-kastély és a zsinagóga felújítása új lendületet adott a város turizmusának, és hozzájárult a helyi gazdaság fejlődéséhez. A látogatók most már nemcsak a szép tájakat és a történelmi értékeket élvezhetik, hanem magas színvonalú szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

Berettyóújfalu Város Önkormányzatának kezdeményezése és elkötelezettsége a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés iránt példaértékű. A projekt új lehetőségeket és munkahelyeket kínál a város lakosságának, miközben segít megőrizni és bemutatni a régió kulturális örökségét a látogatóknak. Berettyóújfalu egyre vonzóbb úti célként tűnik fel a turisták számára, akik értékelik a város erőfeszítéseit a fenntartható és élménydús turizmusfejlesztés terén. A megújult helyszínek elősegítik Berettyóújfalu történelmi és kulturális örökségének megőrzését és az identitás erősítését.

Berettyóújfalu büszkesége a városban található két jelentős látványossága, az 1903-ban épült zsinagóga a régió egyik legvirágzóbb közösségének emlékét őrzi, melynek felépítését a híres Blum Amram rabbi vezetésével valósították meg. A másik érdekes helyszín a zsákai Rhédey-kastély, amelyet 1858-ban gróf Rhédey Gábor építtetett. Ez a bástyaszerű épület a romantikus historicizmus jegyeivel büszkélkedik, lenyűgöző megjelenésével és XIX. századi atmoszférájával elvarázsolja a látogatókat.

A videó ezen a linken tekinthető meg:

A fejlesztés a TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00003 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

 

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás