Elektromos buszok a zöldebb Pécsért

2024. 06. 03.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program támogatásával szerzett be tíz, kizárólag elektromos hajtású buszt Pécs. Az új flotta és az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések hozzájárulnak a környezetvédelemhez és a helyi közlekedést is népszerűbbé teszik. A járművek azért is különlegesek, mert olyan egyedi, pécsi művészek által inspirált matricákat kaptak, amelyeken a város ikonikus épületei láthatók.

Pécs Önkormányzata az Elektromos autóbuszok beszerzése és a működtetéshez szükséges energetikai ellátó és kiszolgáló infrastruktúra kiépítése című projektben tíz alacsonypadlós, elektromos hajtású, 64 fős utaskapacitással rendelkező városi szóló autóbuszt és kapcsolódó töltőállomásokat szerzett be. Emellett a szolgáltató telephelyén létesítettek egy közel 600 m2-es, töltő-kiszolgáló funkciót ellátó csarnoképületet is.

A mintegy 12 méter hosszú, alacsonypadlós e-buszokat sofőr- és utasklímával valamint díjmentes WiFi-szolgáltatással látták el, az utazóközönségnek szánt információk pedig egy beltéri TFT-monitoron és három külső LED-mátrixos kijelzőn jelennek meg. A biztonsági funkciók között egy gyalogosokat is felismerő radaros ütközésvédelmi rendszer is található, ami figyelmezteti a vezetőt és akár automatikusan fékezhet is. A járművekbe egy közel 315 kilométer megtételét is lehetővé tévő, 330 kWh összesített akkukapacitás került, amelynek a 80 százalékával lehet ténylegesen gazdálkodni a napi üzem során.

Az e-buszok bevezetésével csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása, ami hozzájárul a levegő minőségének javulásához és az ország klímavédelmi szempontjainak eléréséhez.

20200731-0851-04698_72786199-1

kép 1 / 7

A program az IKOP-3.2.0-15-2017-00021 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás