Európai uniós program keretében bővült a meteorológiai szolgálat informatikai rendszere

2024. 03. 08.

A lakosság élet- és vagyonvédelmében kulcsszerepet töltenek be a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. (korábban Országos Meteorológiai Szolgálat) figyelmeztető rendszerei. A klímaváltozás hatására hazánkban is egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események, ezért a klímaváltozás hatásaira való célirányos felkészüléshez elengedhetetlen a magyarországi változások aktuális irányának és mértékének pontos ismerete.

A szélsőséges időjárás okozta veszélyhelyzeteket a HungaroMet szimulációk lefuttatása és éghajlati modellezés segítségével tudja előre jelezni. A szimulációkat és a modellezést számítógépen végzik, ezért ezeknek az eszközöknek naprakészen tartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a HungaroMet pontos adatokkal működtesse a lakosság védelmét szolgáló figyelmeztetőrendszereket.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) megvalósult, Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív éghajlati adatbázis fejlesztésével elnevezésű európai uniós finanszírozású projekt hatékonyan járult hozzá a figyelmeztető rendszer működtetéséhez. Célja egy komplex, részletes meteorológiai adatokkal feltöltött térinformatikai adatbázis-rendszer kialakítása volt, amely objektív háttérként segíti az alkalmazkodással kapcsolatos tervezést és döntéshozatalt.

A projekt során finomfelbontású éghajlati modell szimulációkat készítettek, amelyekkel a Magyarországon várható éghajlatváltozás lehetséges irányai pontosabban megismerhetők. Emellett megvalósult a rácsponti mérési adatbázis frissítése és időbeli felbontásának növelése, ami egyrészt nélkülözhetetlen a múlt és jelen éghajlatának részletesebb leírására, másrészt szükséges a modellek viselkedésének pontosabb vizsgálatára. Továbbá kialakítottak egy webes elérhetőségű térinformatikai rendszert, ezen kívül pedig folyamatosan képzik és támogatják a felhasználókat a modelleredmények megfelelő alkalmazásában.

A projekt fejlesztési időszakában a klímamodellezési feladatok elvégzése céljából beszereztek egy nagyteljesítményű szuperszámítógépet is. A bővítésnek köszönhetően a kockázatot jelentő időjárási események jelentősen hamarabb és pontosabban előre jelezhetővé váltak.

A program az KEHOP-1.1.0-15-2015-00001 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás