Árvízcsúcs-csökkentő tározó védi Tótszentmártont

2024. 03. 06.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg a Zala vármegyei község belterületének védelmét szolgáló vízkár elhárítási és vízvisszatartási célú záportározó építése. A létesítmény alkalmas mind a rendkívüli áradások kártételei elleni védekezésre, mind a lokális vízvisszatartásra.

A Tótszentmártont átszelő Borsfa-patak az elmúlt 20 évben többször elöntötte a települést. A patakot heves felhőszakadások idején körülbelül egy napos levonulási idő jellemez. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt legfőbb célja a község belterületének védelme, az ár-, belvíz-, és helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentése, a felszíni vizek minőségének javítása, valamint a további káresemények megelőzése volt.

A beruházás hosszú távú célja a tározó alapfunkciójának megtartása mellett jóléti és ökológiai valamint turisztikai-szabadidős funkció kialakítása, a halgazdálkodás bevezetésével. A záportározót Tótszentmárton község északi részén valósították meg. A patakkal párhuzamosan, annak jobb partjára építettek egy oldaltározót, így a kis- és középvizeket az eredeti meder vezeti le, míg nagyvizek idején a víz tározótérbe jut a beeresztő műtárgyakon keresztül. A patakkal párhuzamos gát hossza mintegy 450 méter, a déli gát hossza pedig 100 méter.

A 8020 m3 víz befogadására alkalmas tározó üzemeltetésével a területet sújtó vízkárok megelőzhetők és csökkenthetők, ezáltal nő a lakosság árvízi biztonsága, így a jövőben olyan beruházások valósíthatók meg, melyek elősegítik Tótszentmárton fejlődését.

A program a TOP-2.1.3-15-ZA1-2016-00013 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás