Európai Uniós támogatással valósul meg a 83-as főút fejlesztése

2023. 09. 26.

A magyarországi kötöttpályás, közúti, kerékpárúti és kikötői beruházások megvalósítását támogatta az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), amelynek keretében a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban számos sikeres beruházás valósulhatott meg. Ezek egyike a 83. sz. főút M1 autópálya és Pápa közötti szakaszának fejlesztése, illetve a Győr, a TEN-T csomópont és Pápa közötti főút kiépítése a pápai repülőtéri bekötőút megvalósításával, valamint a győri bevezető szakasz főútként történő fejlesztése. A beruházás hatására számottevően javul a térség elérhetősége, ugyanakkor a tranzitforgalom elkerüli az említett településeket.

A projekt során a 83. számú főutat két szakaszban fejlesztik. Az első szakaszban a főút győri bevezető szakaszának átépítése történt meg, emellett megvalósult a korábbi főút 2×2 sávosra bővítése és három turbó körforgalom kiépítése, melyből kettő az M1 autópálya csomópontjánál található. A műszaki átadás és a végleges forgalomba helyezés 2018-ban történt meg.

A második szakasz magába foglalja a 83. sz. főút 2×2 sávos kialakítását a több mint 36 kilométer nyomvonal hosszú Pápa-Győr, M1 autópálya közötti útszakaszon, továbbá a 83. sz. főút – pápai repülőtéri bekötőút kivitelezését.

A projekt célja a települések elkerülése mellett a térségi elérhetőség javítása. A 83. számú főút fejlesztése nagy előrelépést jelent a közlekedési infrastruktúrában, és jelentősen hozzájárul a régió gazdasági és turisztikai fejlődéséhez. Az európai uniós támogatás bevonásával megvalósuló fejlesztés eredményeként modernizálódik a közlekedési infrastruktúra, kényelmesebb és biztonságosabb utazási lehetőségeket nyújtva a közlekedőknek.

A program az IKOP-4.1.0-15-2016-00003 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhat meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás