Könyvtár négy keréken

2023. 09. 25.

A Széchenyi2020 fejlesztési program elsődleges célja az ország gazdasági-társadalmi kohéziójának és versenyképességének előmozdítása, amelyhez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) a többi között a társadalmi környezet javításával járulhatott hozzá. E program keretében valósult meg az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár által vezetett könyvtárbusz-projekt is, amely a szó szoros értelmében „házhoz viszi a kultúrát”.

Az európai uniós forrás bevonásával megvalósított innovatív projekt biztosítja a könyvtári szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférését, elősegítve az olvasáskultúra és az informatikai ismeretek fejlődését a hátrányos helyzetű településeken élők számára. A könyvtárbusz-szolgáltatás elindításával lehetőség nyílik a Heves vármegyei falvak lakossági és iskolai könyvtári ellátásának javítására.

A falvakat járó, 14 tonnás klímás könyvtárbusz számos szolgáltatást nyújt, amelyeket korábban csak a hagyományos könyvtárakban találhattak meg az olvasók. Lehetőség van könyv- és DVD-kölcsönzésre, folyóiratok olvasására, számítógép-használatra, internetezésre, multimédiás eszközök használatára, emellett filmvetítések és kézműves foglalkozások is várják a z érdeklődőket. Az felhasználók mintegy 2500 kötet közül válogathatnak. A jármű külsején található QR-kódok lehetővé teszik könyvek, versek és mesék elektronikus elérését okoseszközökön.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a kreatív kulturális szolgáltatás minden korosztály számára vissza- vagy meghozta az olvasás élményét. Az akadálymentes könyvtárbusz kéthetente járja a Heves vármegyei községeket, támogatva az információ-szerzést és a szabadidő hasznos eltöltését.

Nézd meg a projektről készült kisfilmet:

A fejlesztés az EFOP-4.1.8-16-2017-00120 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás