Infokommunikációs akadálymentesítés segíti a mozgáskorlátozott embereket

2024. 02. 23.

Hatszáz súlyosan mozgáskorlátozott ember számára tette könnyebbé a közügyek intézését és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által 2018-ban útjára indított Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek infokommunikációs akadálymentesítése című beruházás. A 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program forrásainak köszönhetően megvalósuló hároméves projekt ezzel jelentősen támogatja a társadalmi felzárkózást, valamint az önrendelkező életet.

A Széchenyi2020 program által finanszírozott projekt tervezése és lebonyolítása során a MEOSZ és tagszervezetei kifejezetten ügyeltek arra, hogy minden vármegyében egyformán segíthessenek, ennek köszönhetően a kezdeményezés még az elszigetelten élő mozgáskorlátozott emberekhez is sikeresen elért. A programba bevont összesen 600 aktív korú résztvevő között voltak súlyosan mozgáskorlátozott, kerekesszékes, felsővégtag-sérült, illetve kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek is. Mi több, a projekt munkatársainak 80 százaléka is mozgáskorlátozott volt, így nem csak a szakmai, de a sorstársi támogatást is mindvégig biztosították.

A MEOSZ munkatársai a lakóhelyükön keresték fel a résztvevőket, hogy a szükségleteiket felmérve a legmegfelelőbb informatikai eszközöket tudják kiválasztani a számukra, továbbá támogatták őket a digitális kompetenciáik fejlesztésében, és abban is, hogy az eszközök használatával önállóan intézhessék az ügyeiket.

A résztvevők mindegyike laptopot vagy tabletet kapott. Közülük 230 súlyosan mozgáskorlátozott ember – aki a mozgásállapota miatt nem tudja hagyományos módon használni a számítógépet – jutott a számítógép-használatot lehetővé tevő, illetve megkönnyítő úgynevezett asszisztív eszközhöz (ilyen például a tekintettel irányítható egér vagy a joystick). A résztvevők némelyikének pozicionáló eszközre (például testhámra, alkartámaszra, kerekesszékre szerelhető tartóra) is szüksége volt, amelyek a helyes, optimális testhelyzet felvételét, megtartását segítik elő, hogy a kerekesszékben ülve is használni tudják a számítógépet. A projektben 36 kommunikációs nehézséggel élő mozgáskorlátozott ember is részt vett. Mivel ők hangzó beszéddel nem tudják magukat mindenki számára érthető módon kifejezni, ezért olyan magyar nyelvű és fejlesztésű kommunikációs szoftvert kaptak, amelynek támogatásával a beszédük kiegészítésére vagy pótlására használhatják az informatikai eszközöket.

Mivel a megvalósításban kiemelt szerepe volt az érintett személyek szükségletein alapuló egyéni megoldásoknak, elengedhetetlenül össze kellett hangolni a bevont szakemberek munkáját és tudását. Ezen felül a MEOSZ kidolgozott, tesztelt és üzemeltetett egy informatikai portált is, amelyen a résztvevők a mentoroktól és a projekt szakembereitől kaptak segítséget az ügyintézéseikhez.

A projekt keretében alkalmazott új informatikai lehetőségek, támogató technológiák és asszisztív eszközök meghonosítása minden fogyatékkal élő ember életében mérföldkő lehet. A mozgáskorlátozottak új ügyintézési módokat és lehetőségeket ismertek meg, közülük többen olyan ügyintézéseket bonyolítottak le, melyeket korábban teljes egészében más végzett el helyettük. A résztvevők 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyakrabban használja az internetet, mint régebben. Legtöbben az e-közügyintézés kapcsán értek el fejlődést. A közügyintézésen túl 81 ember talált új munkahelyet, és nyolcvanketten iratkoztak be tanfolyamra vagy iskolába.

A fejlesztés az EFOP-1.1.5-17-2017-00004 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás