Új látogatóépület és panoráma sétány várja a természet szerelmeseit a Nagyharsányi szoborparknál

2024. 02. 21.

A Környezet-és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával megvalósult projekt célja a Natura 2000 hálózat területeinek színvonalas bemutatását szolgáló infrastruktúra fejlesztése, a természetben történő szabadidős tevékenységek támogatása és kínálatuk bővítése volt.

A fejlesztés részeként Nagyharsányban a szoborpark egy új fogadóépülettel gazdagodott, amely korszerű, tájba illő stílussal váltotta fel a korábbi pénztárhelyiséget. Az épületben kapott helyet a pénztár, a mellékhelyiségek, egy kiállító- és közösségi tér filmvetítési lehetőséggel, a NATURA2000 értékeket és a szoborparki alkotómunka történetét ábrázoló tablókkal, kőzetbemutatóval, kiállítással. Az épület tetején kialakított teraszról megszemlélhető az egykori bányaudvar területén 1967 óta gyarapodó, több mint 100 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény.

A szoborparkot övező sziklafal peremén megépült Kikerics panoráma sétány a látogatók biztonságos mozgását teszi lehetővé, miközben megóvja a terület növényvilágát, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal szegélyezett, fém járófelületen haladnak. A sétány elején, valamint a szoborpark fölé merészen kinyúló felső kilátópontnál információs tablók nyújtanak lényegre törő ismeretanyagot a látogatóknak az építményről, valamint az itt honos magyar kikericsről.

A projekt keretében a Nagyharsányi helyszín mellett további mintegy 20 helyszínen létesültek az európai uniós Natura 2000 hálózat bemutatását szolgáló, kisebb léptékű infrastruktúra fejlesztési beruházások, amelyek a természetben eltöltött minőségi időt biztosítják. 2020-ban és 2021-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védett, ökoturisztikailag jelentős pontjaira tájékoztató táblákat és oszlopokat, pad-asztal garnitúrákat valamint padokat, illetve szemétgyűjtőket helyeztek ki. Ezeken kívül tűzrakó helyeket, kiállítókat, esőbeállókat, madárleseket, pallósorokat továbbá korlátokat építettek és újítottak meg.

A projekt részeként Natura 2000 nyílt napokat, szakmai konferenciákat, előadássorozatokat, a területeket népszerűsítő rendezvényeket, szakmai továbbképzéseket is tartottak, emellett Natura 2000 tematikájú kiadványokat jelentettek meg 240.000 példányban. Beszereztek egy terepjáró pick-upot, és egy könnyű terepjáró személygépkocsit is.

A projekt keretében megvalósult fejlesztések révén egy felemelő, biztonságos, egyedi élmény várja a látogatókat a Dél-Dunántúli Natura 2000 területen.

52676008007_86135f02ad_k

kép 1 / 6

A program a KEHOP-4.1.0-15-2016-00033 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás