Korszerűsítették a Tokaj és a Tiszanagyfalu melletti halastavak haltenyésztését

2024. 02. 26.

Tógazdasági akvakultúráját korszerűsítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei DÉL-SZABOLCSI Bt. a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program támogatásával. A projekt keretében technológia- és infrastruktúrafejlesztés valósult meg, melyek a halgazdálkodás számos területéhez kapcsolódnak.

A 2005-ben alakult DÉL-SZABOLCSI Bt. közel 20 éve foglalkozik édesvízi haltenyésztéssel. A cég két telephelye a Tisza két oldalán helyezkedik el: az egyik a tokaji Kovács-tó, a másik pedig a Tiszanagyfalun található Kovács-tanya. A Tokaj melletti halastó kilenc tóegységből áll, melyek 3-20 hektár közötti vízfelülettel rendelkeznek, a családi vállalkozás által üzemeltetett halastavak területe összesen több mint 90 hektár. A teljes tórendszer vízpótlása közvetlenül a Tisza vizéből történik. A tavakon intenzív, félintenzív és extenzív (hagyományos) termelést folytatnak, és fő előállított termékük az étkezési ponty.

A Tógazdasági akvakultúra rendszerek korszerűsítése a „DÉL-SZABOLCSI” Bt-nél című projekt technológia- és infrastruktúrafejlesztést eredményezett, mellyel megvalósult a cég működő extenzív tógazdasági vízművelésének korszerűsítése. A beruházás keretében közel 30 korszerű, haltenyésztéshez kapcsolódó gépet és berendezést vettek. A takarmányozáshoz kapcsolódóan beszereztek több önürítő etetőcsónakot, valamint egy tehergépkocsit a halszállításhoz. Vásároltak továbbá egy egyedi gyártású utánfutót, több csónakmotort, egy erőgépet, tólevegőztetőket és műanyag tartályokat. Emellett a halgazdálkodás termelési infrastruktúrájához kapcsolódóan megépítettek 583 méter telepi bekötő utat és az úttal illetve halastavakkal közvetlen összekötetésben álló 300 m2 halmanipulációs teret.

A beruházással javult a cég versenyképessége és csökkent a termelés fajlagos költsége.

Az akvakultúra magában foglalja a tengeri és édesvízi halak tenyésztése mellett a puhatestűek és rákfélék termelését is, különböző tenyésztési típusokban és módszerekkel előállítva: nyitott vagy zárt, extenzív vagy intenzív tenyészetekben, a szárazföldön, tavakban vagy medencékben – amelyeket folyók, sőt akár felszín alatti vizek táplálnak –, a part menti vizekben, vagy a part menti nyílt vizekben.

A program a MAHOP-2.2.1-2016-2020-00138 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás