Innovatív kutatási projekt a fenntartható magyar haltermelésért

2024. 05. 27.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében valósult meg a hazai haltermelés fejlesztését célzó kutatási projekt, amit Magyar Halgazdálkodási Operatív Program támogatott. A beruházás keretében számos új technológiát és módszert fejlesztettek ki annak érdekében, hogy a halgazdaságok hatékonyabbak és versenyképesebbek legyenek. A halászat egy olyan specifikus terület, amelynek eredményeit látszólag csak a szakmabeliek értik, azonban az egészségesebb áru és a környezetvédelmi célok a fogyasztók életére is pozitív hatással vannak. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – korábban Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – projektjének egyik legfontosabb célja a haltermeltermelés környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentése. Ennek érdekében fenntartható erőforrás-hasznosítást célzó technológiákat fejlesztettek ki, valamint új haltakarmányozási technológiákat vezettek be, amelyek csökkentik a magas költségű halolaj- és halliszt felhasználást. A projekt emellett támogatta az új, piaci potenciállal rendelkező akvakultúra fajok, a tengeri és édesvízi növények és állatok bevonását az intenzív termelésbe.

A beruházás keretében több jelentős, a gyakorlatban is alkalmazható probléma innovatív megoldását valósították meg. Egyrészt fejlesztették a vízvisszaforgatásos haltermelési folyamatokat, amivel támogatták a hazai intenzív haltermelés elterjedését. A süllő intenzív termeléséhez kapcsolódóan kifejlesztettek egy speciális anyanevelő tápot, amely a legfontosabb esszenciális zsírsavak mennyiségének és arányának optimalizálásával javítja a zárt rendszerben nevelt halak szaporodási mutatóit, utódaik minőségét és növeli az ivadéknevelés biztonságát is.

A takarmányfejlesztés során olyan haltakarmányokat fejlesztettek ki, amelyek hazai forrásokból származó magas fehérjetartalmú melléktermékekre épülnek, csökkentve ezzel a drága halliszt és halolaj felhasználását. Ezeken túl felmérték a környezeti hatásokat is, és megvizsgálták a halastavak környezeti szerepét és jelentőségét, különös tekintettel arra, hogy a hazai haltermelés közel 80%-át, a mezőgazdasági vízfelhasználásnak pedig mintegy 60%-át ezek adják.

A projekt eredményeit egy online szakmai workshop keretében mutatták be, amelyen több mint nyolcvan résztvevő képviseltette magát a halgazdálkodási szektor minden szegmenséből. A workshopon bemutatott új kutatási eredmények hozzájárulhatnak az akvakultúra fenntartható fejlesztéséhez és az ágazat versenyképességének növeléséhez és hosszú távon segítik a hazai haltermelés fenntartható fejlődését.

A program a MAHOP-2.1.1-2016-2017-00007 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás