Közutazzunk! – Útépítés és múzeumpedagógia találkozása

2024. 05. 24.

A Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum igazi különlegességnek számító programokkal hozta közelebb az útépítés izgalmas világát a fiatalokhoz.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Úttörténeti Múzeuma sajátos módon illeszkedik a Közút Zrt. utódnevelési programjába. Tevékenysége nem csupán a kiskőrösi járási községek és városok érdeklődő közönségéhez jut el, hanem az egész országban egyedülálló élményeket és programokat kínál.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban uniós és hazai forrásból támogatott „Közutazzunk!” című projekt keretében hat oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, és a gyerekek minden korosztályát megszólító, változatos múzeumpedagógiai programokat dolgoztak ki.

A foglalkozások különféle formában valósultak meg, volt sorozat, témanap, kulturális óra, tartottak tábort is. Mindezek során a gyerekek mélyebb tudást szerezhettek az útépítésről, megismerkedhettek a szakmával, kipróbálhatták a történelem során használt, különböző eszközöket. Maguk is kis időre „mérnökké”, „útépítővé” válhattak, miközben az ókortól napjainkig végigkövethették a közlekedés és az utak fejlődésének történetét. Fizikai ismereteik felelevenítése mellett tudásukat a mérőeszközök használata és a gépek működésének vizsgálata révén bővítették, de komoly időt fordítottak a térképészet kialakulásának megismerésére is.

A legkisebbeket egy rolleres KRESZ-park segítségével oktatták az alapvető közlekedésbiztonsági szabályokra, táblaismeretre. A programokból nem maradhattak ki a vetélkedők sem, így rendeztek aszfalt-rajz versenyt, híd- és útépítést, KRESZ és közlekedési ismereteket mérő, valamint más ügyességi játékokat.

A hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára képességeiknek megfelelően, kézzel fogható módon, kipróbálható formában mutatták be az intézmény interaktív elemeit, személyre szabottan tették élménnyé számukra az úttörténetet.

A projekt hatására a gyermekek és diákok ismeretei jelentősen bővültek, természettudományos kompetenciáik fejlődtek. A múzeum nem mindennapi foglalkozásai abban is segítettek, hogy a diákok felismerjék az útépítő szakmában rejlő szépséget és felbecsülhetetlen gyakorlati hasznát a társadalom számára.

IMG_4271m

kép 1 / 4

A program az EFOP-3.3.2-16-2016-00156 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás