Rehabilitált városrész Orosházán

2024. 05. 29.

A leromlott városi területek rehabilitációja és az ott élő lakosság felzárkózásának megvalósítása volt a célja az Orosházán, európai uniós támogatással megvalósult projektnek. A városhabilitáció mellett a projekt fókuszterülete volt az érintett városrészen a szegregáció csökkentése, a hátrányos helyzetű lakosság társadalmi integrációjának elősegítése.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében végrehajtott projekt megvalósítási területét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodva jelölték ki. A KSH adatai alapján a város e szegletében egy szegregátum és egy szegregációval veszélyeztetett településrész található.

A Dankó utcai szegregátum területén három különálló lakóépület és két különálló tároló épület található. A három lakóépület 10 lakást – több mint 420 négyzetméternyi lakóterületet – foglal magában.

A fejlesztések során az épületek teljes energetikai felújításon estek át. A falakra homlokzati hőszigetelés, a záró födémre pedig megfelelő minőségű szálas hőszigetelés került. Az épületek tetőszerkezete is megújult, cserépfedést és új ereszcsatornát kaptak. Ezek mellett a hatékonyabb hőszigetelés érdekében a régi nyílászárókat korszerű műanyag nyílászárókra cserélték.

A projekt során a lakások vezetékes víz és szennyvíz csatorna bevezetésével váltak komfortossá, fürdő és konyha helyiséget alakítottak ki a megfelelő épületgépészeti eszközök beszerelésével. A padlók minden helyiségben új kerámia burkolatot kaptak, a falak kívül-belül megújultak és új festést is kaptak.

A projekt eredményeképpen a telepszerű körülmények között élő lakosság életkörülményeinek javításával, alapvető szociális készségeinek erősítésével, Orosházán csökkent a hátrányos helyzetű személyek szegregációs kitettsége és esélyük nyílt a sikeres társadalmi integrációra.

TOP-4.3.1-15-BS1-2019-00012Leromlott-varosi-teruletek-rehabilitacioja-Oroshazan2

kép 1 / 2

A program a TOP-4.3.1-15-BS1-2019-00012 projekt keretében, európai uniós forrásbevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás