Koramentorház: segítség a koraszülött gyermekeket nevelő családoknak

2023. 10. 04.

A 2014 és 2020 közötti uniós támogatási időszakban megvalósított fejlesztések elsődleges célja az ország gazdasági-társadalmi kohéziójának és versenyképességének előmozdítása, amelyhez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) a többi között a társadalmi környezet, illetve az egészségügyi ellátások javításával járulhatott hozzá. E program támogatásának köszönhetően hozta létre a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány a Koramentorházait Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. A centrumokban koraszülötteket nevelő családok ingyenesen vehetnek igénybe széleskörű szolgáltatásokat. Ezek egyrészt a koraszülöttként világra jött gyermekek mozgás- és beszédfejlődését, érzelmi és értelmi fejlődését támogatják, másrészt a szülőket segítik ebben a nehéz élethelyzetben.

A Magyarországon születendő gyermekek mintegy nyolc százaléka idő előtt – tehát a 37. hétnél korábban – látja meg a napvilágot. A koraszülött kis hősöknek és szüleiknek nyújt segítséget az a három Koramentorház, ahol a szakemberek nap, mint nap azon dolgoznak, hogy az érintett családok ne érezzék egyedül magukat. A projekt emellett támogatja azt a célt, hogy minden érintett szülő kapjon megfelelő mentori támogatást. Szintén közvetett segítséget jelent a koraszülöttek köznevelési integrációjában és pszichoszociális fejlesztésében, hogy a projekt keretében megvalósult képzésben a résztvevő sorstársak megosztják saját tapasztalataikat egymással.

A Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány komplex támogató szolgáltatásának óriási lendületet adott az az európai uniós pályázat, aminek köszönhetően Szegeden, Kecskeméten és Gyulán mentorházak létesülhettek, valamint sikerült mentorhálózatot is kialakítani, így a Dél-Alföldön minden intézményben elérhető a szolgáltatás. A projekt célja az volt, hogy segítséget nyújtson a koraszülött gyermekek szüleinek és figyeljenek a megelőzésre is. A Mentorházak egyik kiemelt programja a veszélyeztetett várandósok támogatása, amely a koraszülés megelőzését tűzte ki célul.

Nézd meg a projektről készült kisfilmet:

A beruházás az EFOP-1.2.10-16-2016-00002 projektnek köszönhetően, európai uniós forrásból valósult meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás