Korszakalkotó csúcstechnológia a gyümölcsök tárolásában

2023. 10. 06.

Forradalmasíthatja az almatárolást az LHG Lukács Hűtéstechnika és Gasztronómia Kft. által kidolgozott technológia, amelyet a cég a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati forrásaiból valósított meg. A rendszer lehetővé teszi a gyümölcsök hosszabb tárolását a megfelelő minőség megtartása mellett, ami segíti a piaci igények folyamatos kiszolgálását. A Széchenyi2020 fejlesztési program nyújtotta európai uniós támogatásból 2014 és 2020 között számos olyan beruházás jöhetett létre, amelyek biztosítják a magyar gazdaság fenntartható növekedését, a magas hozzáadott értékű termelést és a foglalkoztatás bővítését.

Az ősz egyik kiemelkedő eseménye az almaszüret, amely után a leszedett gyümölcsöket ládákban tárolják. De meddig lehet megőrizni az almák frissességét? Az LHG Kft. kifejlesztett egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi a gyümölcs egy éven át tartó tárolását olyan módon, hogy annak minősége az újonnan szedett almához hasonló.

A kutatás-fejlesztés során kiderült, hogy az alma érésével együtt termelődő egyik növényi hormon, az etilén elősegíti az érést és a romlást a gyümölcsben. Minél több alma van együtt tárolva, annál több etilén termelődik, ami felgyorsítja az érési folyamatot. A hűtőtároló technológia segítségével sikerült csökkenteni az etilén termelődését, így lelassult az érési folyamat is. A szabályozott légterű tárolás szintén lassítja az érést.

Az LHG Kft. korszakalkotó technológiájával hozzájárulhat az almaipar hatékonyságának és versenyképességének javulásához, így a fogyasztók hosszabb ideig vásárolhatják az egyik legnépszerűbb magyar gyümölcsöt.

A beruházás a GINOP 2.1.2-8-14-16-2019-00911 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás