Megelevenedett történelem: téged is vár a boldogkői lovagvár

2024. 05. 06.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program projektje keretében újították fel a Zempléni-hegység lábainál fekvő boldogkői várat. A beruházás során törekedtek a történelmi hűségre, így a vár különböző részeit a 14. és a 16. századra jellemző jegyek alapján alakították ki. Ezt egészítik ki a 21. századi interaktív megoldások és a tavasztól rendszeresen látogatható programok, amelyek az érdeklődő turistákat a helyszínre vonzzák.

A „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” című projekt keretében a sátoraljaújhelyi, a boldogkői illetve a sárospataki Rákóczi-vár fejlesztése valósult meg. A beruházás célja a településeken lévő jelenlegi attrakciók színvonalának emelése, modernizálása, ezáltal a látogatószám növelése volt. A fejlesztés során kimondottan törekedtek arra is, hogy a műemlékek megtekintése élményszerűbb lehessen a látogatók számára.  

A sziklára épített romantikus boldogkői lovagvár Boldogkőváralja község felé emelkedik, és különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával várja vendégeit. A felújításra elnyert összegből a vár 1330-as években épült palotaszárnyát az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre. A fiókboltozatos ablakfülkés, berendezett lovagterem mellett, az eredeti helyén egy korhű lakószobát is kialakítottak. Visszaépült a 16. századi északkeleti torony is, amelyben a szintén korabeli, teljes felszereléssel ellátott konyhát mutatják be.

A palota első emeleti szintjén elhelyezett berendezési tárgyak nem csupán dekorációk, hanem élményszerűen mutatják be a kor mindennapi szokásait. Földszinti helyiségében látványos páncél- és fegyverkiállítás, valamint a korábbi feltárások alkalmával előkerült régészeti leletek várják a látogatókat. A keleti falon végigfutó külső folyosó rekonstruálásával a 14. századi állapotoknak megfelelően állították vissza a váron belülieredeti közlekedési útvonalat. A 16. századi Bebek-ágyú korabeli minták alapján rekonstruált kerekes ágyútalpat kapott. A várbejárathoz vezető csapóhíd mellett a kaputorony belső helyiségeit is felújították. A parkoló melletti korszerű fogadóépületben kapott helyett a vár főpénztára, vizesblokkal, üzlethelyiséggel, és kávézóval.

A látogatókat 2024 április elsejétől minden hétvégén garantált programok várják, például jelmezes tárlatvezetésen és kóborlovagok párviadalán is részt lehet venni, emellett kialakítottak egy úgynevezett „fegyvertapogató” standot, ahol kézbe vehetőek a középkori fegyverek, illetve felpróbálhatóak a páncélok. Ezeken túl megtekinthető Közép-Európa legnagyobb létszámú ólomkatona-serege, a kovácsműhely és a várbörtön is.

A zempléni várak egységes fejlesztése illeszkedik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 című alapdokumentumban megfogalmazott, az attrakciók tematikus összekapcsolódásra vonatkozó irányelvhez.

Boldogkoi-var7

kép 1 / 2

A program a GINOP-7.1.9-17-2018-00028 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás