Gyermekszemészeti szűrőbusz a legszegényebb településeken

2024. 04. 26.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségfejlesztési programjában Európa egyik legmodernebb gyermekszemészeti szűrőbusza járja az ország legszegényebb településeit. A projektnek köszönhetően évente mintegy 2000 gyermek vizsgálata valósulhat meg, a rászorulók pedig ingyen kapják meg a szemüveget. A 2014-2020 közötti programozási időszakban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program forrásai jelentős mértékben hozzájárultak a hátrányos helyzetben élők körében végzett egészségfejlesztési és betegségmegelőzési tevékenységek megvalósításához.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja évek óta végez egészségügyi szűréseket az ország legszegényebb vidékein. Vállalásuk, hogy a települések többi részétől elkülönülő, zárt telepeken élő családokban élő gyermekek szembetegségeit időben felfedezzék, és kezelni tudják, hiszen a gyermekkori látásproblémák gyakran viselkedésbeli, szocializációs és tanulási zavarokhoz vezethetnek. Az idejében felismert látásproblémák azonban ebben a korban még nagyon jól korrigálhatók.

A szeretetszolgálat leggyakrabban iskolákban, óvodákban végzi el a gyermekszemészeti szűréseket, amit komoly előkészületek előznek meg. Első lépésként végeznek egy előszűrést, ami négy egyszerű vizsgálatból áll, ennek során ki lehet szűrni, ha valakinek szem- vagy látásproblémája van. Amennyiben egy gyermek érintett, felkísérik a szűrőbuszra, ahol az optometrista elvégzi a teljes körű vizsgálatot. Ha szükséges, felírják és legyártják a szemüveget és egy hónapon belül vissza is küldik a  gyerekeknek, amit a rászorulók adományként kapnak meg a szeretetszolgálattól. A szűrés ideje alatt videokonferencia rendszeren keresztül szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Azokat a gyermekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz, és megszervezik akár a műtétet is. Heti rendszerességgel látogatnak el mindig máshová, és gyakran visszatérnek a más leszűrt településekre. Ez egyrészt az utánkövetés miatt fontos, másrészt azért, hogy a következő generáció szűrése is biztosított legyen.

A projekt 2023 decemberében formálisan ugyan lezárult, azonban az eszközök és a háttér rendelkezésre áll, így a Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program munkatársai folytatják a munkát a telemedicinális orvosi ellátás, a gyermekszemészeti program, valamint a laboratóriumi és gyógyszerellátási központ területén egyaránt.

A Felzárkózó településeken élők nagy része nem vagy nagyon nehezen jut egészségügyi ellátáshoz. Ugyan sok gyermek születik ezekben a községekben, az itt dolgozó orvosok többségének nincs jelentős tapasztalata a gyermekellátásban. Jelen projekt kiegészítője a EFOP-2.2.24-22-2022-00002 számú Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program beruházási komponensének, és a szűrőprogramok működtetése mellett megteremti a gyógyszeradagoló és csomagoló központ, valamint a laboratórium humánerőforrás feltételeit. A program fő elemei a Felzárkózó településeken mozgó orvosi rendelőkkel pótolt háziorvosi ellátás, a gyermekszemészeti szűrőprogram, valamint a bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központ részeként létrejött orvosi laboratórium és személyre szabott gyógyszerellátási központ.

A program az EFOP-1.8.24-22-2022-00002 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás