Megújuló energiára vált a székesfehérvári oktatási-nevelési intézmény

2023. 11. 14.

Elkészült a Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozó Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda energetikai felújítása Székesfehérváron. A 2014-2020-as európai uniós támogatási időszakhoz köthető projekt révén több száz gyermek tanulhat jobb körülmények között az intézményben. A korszerűsítés és az épületbővítés tette lehetővé, hogy az intézmény 2022-ben elindítsa első gimnáziumi évfolyamát.

2016 és 2020 között több ütemben és több településen valósult meg a Székesfehérvári Egyházmegyében a közfeladatot ellátó intézmények épületeinek energetikai felújítása, amelynek a finanszírozását a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) tette lehetővé. Székesfehérváron a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda két épületét érintette a fejlesztés. A munkálatok 2019 áprilisában kezdődtek Székesfehérváron, és a Covid-19 járvány okozta nehézségek ellenére mindössze csak két évig tartottak.

A fejlesztés a Budai úti és a Szent István téri szomszédos épületeket érintette. A Budai úti iskolaépületben megtörtént a padlástér hőszigetelése, a műemléki épületen az úgynevezett gerébtokos nyílászárók felújítása, illetve új fémajtó beépítése, a fűtési rendszer korszerűsítése során a termosztatikus fűtőtestszelepek beépítése, valamint egy 49,5 kilowatt teljesítményű hálózathoz csatlakozó napelemes rendszer telepítése. A munkálatok során az épület jellegzetes homlokzata megújult ugyan, de megmaradt eredeti szépségében – erre kiemelt figyelmet fordítottak. A Szent István téren álló óvodaépületben ugyancsak szigetelték a padlásteret, felújították a gerébtokos nyílászárókat, valamint beépítették a termosztatikus fűtőtestszelepeket.

A korszerűsítéseknek köszönhetően az épületeket részben megújuló energia felhasználásával lehet működtetni. A padlástér és a homlokzat hőszigetelése révén nagy mértékben csökkent az épületek hővesztesége, ezáltal jelentős energia- és költségmegtakarítást ért el az intézmény. A tetőtér beépítése során új födémszerkezetet alakítottak ki, melynek eredményeként a tizenkét osztálytermes általános iskola további négy teremmel, szaktantermekkel, kistermekkel gazdagodott. Ezen kívül egy multifunkcionális aulát is kialakítottak az emblematikus épületben.

A Székesfehérvári Egyházmegye beruházásának köszönhetően a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épületeiben több száz gyermek tanulhat és fejlődhet korszerűbb körülmények között.

A fejlesztés a KEHOP-5.2.3-16-2016-00036 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás