Megváltozott munkaképességű emberek támogatása

2024. 01. 11.

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által a Széchenyi 2020 programban megvalósított projekt megváltozott munkaképességű emberek számára nyújtott támogatást, segíti őket a munkavállalásra történő felkészülésükben, emellett folyamatosan bővülő, többféle munkaterületet lefedő munkaadókkal is kiépített partneri kapcsolatokat, ezzel biztosítva elhelyezkedési lehetőséget a munkaerőpiacon.

Az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával megvalósult projekt eredményeként több mint 40 helyszínen, olyan tanácsadói hálózat jött létre, ahol a megváltozott munkaképességű emberek személyes tanácsadásban és segítségben részesültek a munkavállalásra történő felkészülésük érdekében. A projektnek köszönhetően 2015 óta eddig több mint 20 000 egészségkárosodással vagy fogyatékossággal élő személy felkészítése és foglalkozás rehabilitációja valósult meg. A foglalkozások és képzések mellett sor került rendezvények, állásbörzék és a munkáltatóknak szervezett fórumok megszervezésére, továbbá az elhelyezkedett munkaerő utókövetésére és az adatok elemzésére is.

A projekt megvalósítása során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél többféle munkakört lefedő munkaadókkal építsenek ki partneri kapcsolatot, mert egy jól megválasztott munkakörben a megváltozott munkaképességű személy alkalmazása hosszú távon is win-win helyzetet teremt mind a munkavállaló, mind a munkáltatószámára. 

A munkáltatók részéről általában a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal kapcsolatos tapasztalathiány és az információhiány az oka annak, hogy nem találkoznak az elvárások a munkaerőpiacon, ezért a projekt kiemelt célja a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatni képes munkaadók szemléletének formálása és ösztönzése a foglalkoztatásra, a különböző támogatások és a hozzájuk kapcsolódó foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokon keresztül.

Fontos, hogy egészségkárosodással vagy fogyatékossággal élő emberek is tudják, a magyar munkaerőpiacon valóban szükség van az ő munkájukra is, és lehetőségük van arra, hogy a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és a projekt adta eszközök segítségével hosszú távon is el tudjanak helyezkedni, és a társadalom hasznos tagjaiként munkát végezzenek.

A projekt az EFOP-1.1.1-15-2015-00001 azonosítószámú projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás