Nagy volumenű beruházások a fémiparban három cég összefogásával

2024. 01. 10.

Magyarország egyik vezető alumíniumnyomásos öntödéje, a Csaba Metál Zrt. komplex fejlesztést hajtott végre az ajkai Csaba Tool Kft. és a DROIDX Kft. bevonásával. A projekt az Európai Unió támogatásával, a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében valósult meg.

Jelentős előrelépést ért el a Csaba Metál Zrt. az ipar 4.0 (azaz a negyedik ipari forradalom) területén az Európai Uniós forrásból finanszírozott Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása című projekt megvalósításával. A fejlesztés eredményeként bevezetett InforCom vállalatirányítási rendszer automatikus adatfeldolgozást biztosít a cég számára, amellyel naprakészen támogatja a vezetők munkáját az operatív és a stratégiai döntéshozatal során egyaránt.

A program hatására a termelési kapacitásokat optimálisabban képesek kihasználni, ezáltal javult a termelékenység és a hatékonyság is. A rendszerrel gyorsabban, pontosabban tervezhetik meg a gyártást, valamint az egyéb folyamatokat. Emellett a beruházás részeként a Csaba Metál Zrt. integrátorként tanácsadással segítette a projektbe bevont másik két szereplő, a Csaba Tool Kft., illetve a DROIDX Kft. szakmai fejlődését. Ez a támogatás többek között tartalmazta a mérnökség, a humánpolitika, a minőségirányítás, a kereskedelem és a lean menedzsment (ami úgy optimalizálja a folyamatokat, hogy csökkenti a hozzáadott értéket elő nem állító feladatokra fordított időt) fejlesztését, valamint egy oktatási anyag átadását, amely a vállalatirányítási rendszer hatékony használatát segítette elő.  

Ezen felül a Csaba Tool Kft. esetében a meglévő csarnoképület csaknem 500 négyzetméterrel bővült, így jelentősen megnövekedett a rendelkezésre álló üzemi terület. A csarnokot egy tíz tonna teherbírású daruval is ellátták az anyagmozgatási feladatok egyszerűsítése érdekében. A fejlesztés során beszereztek két megmunkáló központot, egy korszerű, szerszámtervezést támogató szoftvercsomagot, illetve egy új munkaállomást. A megmunkáló központ egy multifunkcionális szerszámgép, amely több ember munkáját helyettesíti. Mivel a szerszámváltóban nagyszámú szerszám használható, rugalmasan végez számos mechanikai műveletet, például marást, fúrást, menetvágást és -fúrást. Minden feldolgozási lépés programozható és automatikusan futtatható a legnagyobb pontossággal. Ezen kívül bővítették a szervert és az informatikai alaphálózatot, továbbá egy informatív kisfilm is készült a vállalatról.

A konzorciumhoz tartozó DROIDX Kft. eszközpalettája a folyamatos fejlődésnek köszönhetően fontos berendezéssel gazdagodott: 2022. július 22-én mutatták be a projekt keretében 850 négyzetméter alapterülettel megnövekedett műhelyrészben az öttengelyes megmunkálóközpontot, amely kifejezetten nagy alkatrészek hatékony gyártását tette lehetővé. A pályázat során a cég olyan kapacitásnövelő és fejlesztési projektet hajtott végre, amely képessé tette arra, hogy bekapcsolódjon az autóipari beszállítói láncba, illetve növelje az együttműködést a Csaba Metál Zrt.-vel, továbbá értékes lehetőségek nyíltak meg előtte a külföldi piacok irányába.

A beruházás a GINOP-1.3.3-16-2018-00069 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás