Méltó pompájában várja a látogatókat a magyar borvidékek zászlóshajója

2023. 06. 22.

Az elmúlt években a Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein több felújítás és fejlesztés is történt. Ennek köszönhetően a környék műemlék épületei, kastélyai, történelmi utcarészei és vallási helyszínei megújulva várják a látogatókat. A beruházások azzal a céllal jöttek létre, hogy a világhírű kulturális örökségeket megőrizzék, illetve olyan fejlesztéseket hívjanak életre, melyek nemcsak visszaállítják, hanem új funkciókkal is bővítik a környék turisztikai célpontjait.

A tokaji furmint Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó szőlőfajtája, „fővárosa” pedig Mád. Az európai uniós támogatással megvalósult projekt keretében megújult a község főutcája, ami az ott élőknek és a településre látogatóknak is fontos találkozási pont. A történelmi főutcát és a Borsay-kastély kertjét rekonstruálták, a Sichermann-házban pedig kiállítás nyílt a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt részeként uniós támogatás bevonásával.A beruházásoknak köszönhetően a térség több kastélya is felújításra került, mint például a tolcsvai Rákóczi-kastély. A tállyai Mailloth-kastély belsőépítészete átalakult, valamint a kastélykert is megújult képpel várja a látogatókat. A vallási értékmegőrzés jegyében a tállyai evangélikus és a bodrogkeresztúri katolikus templomok is teljes egészében megújultak.

A tolcsvai Rákóczi kastély, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a tolcsvai muzeális borkészlet pinceterasza is felújításra került, a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor pedig új rendezvényhelyszínekkel bővült. A projektben a világörökségi helyszínek egymásra épülő és egymást kiegészítő egységes turisztikai célponttá fejlődtek, növelve a látogatottságot, fellendítve a hazai turizmust! Ezt a célt szolgálta a Tokaj-hegyaljai borvidék helyszíneinek megújítását támogató GINOP pályázat is, melynek köszönhetően 7 község kapott uniós támogatást kulturális örökségük megőrzésére, turisztikai célú látogatottságuk növelésére. 

Vinum regum, rex vinorum, azaz a királyok bora, a borok királya – XIV. Lajos francia király vélekedett így a világhírű tokaji aszúról, amely az évszázadok alatt semmit sem veszített népszerűségéből, ahogy maga a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék sem, amely az elmúlt években a jelentős beruházásoknak köszönhetően még vonzóbbá vált a turisták számára.

Tarcal

kép 1 / 3

A fejlesztés a GINOP-7.1.6-16-2017-00005 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben:  tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás