Az önvezető jövő útján: A ZalaZONE és a győri Széchenyi István Egyetem a magyar fejlesztések élén

2023. 06. 22.

Sofőr nélküli fuvar, taxi, vagy turistabusz? Napjainkban az önvezető technológia már nem csupán a sci-fi filmek világában található meg. Magyarország is komoly szerepet vállal ezen a területen, és a ZalaZONE tesztpálya, valamint a Széchenyi István Egyetem kiemelkedő szereplők ebben az izgalmas fejlődésben.

A ZalaZONE egy olyan tesztpálya, ahol városi szimulációs környezetben és autópályamodulon is tesztelhetőek az önvezető autók. Ez a pálya rendkívül fontos szerepet játszik a fejlesztésekben, és a magyar kormány külön ügynökséget is létrehozott az önvezető ágazat előmozdítására. A győri Széchenyi István Egyetem célja, hogy nemzetközi színvonalú oktatási-kutatási környezet megteremtésével járuljon hozzá Nyugat-Magyarország versenyképességének erősítéséhez. Ezt a célt szolgálja az intézményt fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő ZalaZONE Park is, ahol zajlik a tudományos és innovációs park fejlesztése. A sikeres GINOP-pályázat eredményeként erősödött meg az egyetem zalaegerszegi jelenléte, ugyanis amikor létrejött a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ számos kutatási és fejlesztési projekt valósulhat meg, mint önvezető robotok és járművek kutatása és fejlesztése. Az egyetem munkatársai és a ZalaZONE is azért dolgozik, hogy a jövő közlekedése biztonságos és fenntartható lehessen. A kutatási irányok olyan területeket érintenek, mint az elektromobilitás, a gépi tanulás, a környezetérzékelés, valamint az intelligens közlekedési rendszerek.

A ZalaZONE Parkban egy helyen zajlik a termelés, valamint az a kutatás-fejlesztési, innovációs és oktatási háttér, ami a fejlődéshez szükséges. Az együttműködés a műszaki pályák iránt érdeklődő hallgatóknak is előnyös, akik nemcsak Győrben tanulhatnak a legmodernebb környezetben, hanem kihasználhatják a ZalaZONE nyújtotta egyedülálló lehetőségeket is.

dokumentacio_172-scaled

kép 1 / 4

A fejlesztés a GINOP-2.3.4-15-2020-00009 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás