Modern és utasbarát vasútállomás épült Gödöllőn

2024. 03. 22.

A kortárs stílusban épült, visszafogott mégis karakteres állomásépület megépítésével kistérségi csomópont jött létre, ahol az egyre sűrűbben megálló vonatok utasai kényelmesen átszállhatnak a HÉV-re, helyi- és helyközi buszokra, vagy indulhatnak el az egyetem és a város irányába.

Gödöllő a budapesti agglomeráció egyik legfrekventáltabb utazási célpontja, ami a Budapest-Hatvan vasútvonalon helyezkedik el, és a H8–as HÉV végállomásaként is szolgál. Emellett ott található a Széchenyi István Egyetem, így jelentős a városba érkező egyetemisták utasforgalma is.

A fejlesztések előtt a Gödöllőre érkező egyetemisták a vonatról leszállva közvetlenül a gyalogos felüljárón tudták megközelíteni az egyetem épületét, ezért a legfontosabb újítás a gyalogos aluljáró megépítése volt, ami a vágányok alatt összeköti az egyetemi városrészt és az Alsóparkon keresztül Gödöllő belvárosát. Így egyszerűbben érik el az utasok a vasúti és a közelebb került HÉV peronokat, illetve a Szent István Egyetemet is.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által megvalósított Gödöllő állomás korszerűsítése elnevezésű projekt lehetőséget biztosított arra, hogy Gödöllő egy, a közlekedési csomópont jelentőségéhez méltó felújított vasútállomással és az ehhez kapcsolódó infrastruktúrával szolgálja ki az utasforgalmat. A projekt eredményeképpen a modern és a kor elvárásainak megfelelő felújított állomásépület lehetővé teszi az egyszerűbb és kényelmesebb közösségi közlekedést a kistérség csomópontjában.

A funkcionalitáson túl a beruházás esztétikai értékkel is bír. A projekt keretében épült egyszintes modern stílusú állomásépület közvetlenül csatlakozik a szomszédságában található 1882-ben épült, 2011-ben felújított neobarokk Királyi Váró épületéhez. A két különböző korszak épületét egy zöldfelületekkel tarkított tér hozza egyensúlyba, ezzel egy esztétikus, a múlt értékeit szem előtt tartó, de a kor elvárásainak megfelelő színvonalú épületegyüttest alkotnak.

hd-01_211027_DT_0834_39527183

kép 1 / 5

A program az IKOP-2.1.0-15-2017-00043 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás