A tiszaalpári korszerűsített orvosi rendelő a teljes lakosság számára biztosítja a gyógyulást és az egészségmegőrzést

2024. 03. 25.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg a Tiszaalpár I. számú háziorvosi körzetéhez tartozó orvosi rendelő és a kapcsolódó szolgálati lakás infrastrukturális fejlesztése. A projekt csökkentette az üzemeltetés költségeit, valamint hozzájárult a helyi lakosság egészségmegőrzésének fokozásához és a település átlagos egészségügyi állapotának javításához.

A Bács-Kiskun vármegyei nagyközség orvosi rendelőjének rekonstrukciójára az épület műszaki elavultsága miatt volt szükség. A mosdók nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak, a tetőszerkezetet az egészségre és környezetre káros palatető fedte, és a felújítás energetikai szempontból is indokolt volt. A beruházás során a rendelő és a szolgálati lakás infrastrukturális fejlesztésével két kezelőt, egy tágas előteret, valamint akadálymentes és normál mosdókat hoztak létre. A projekt keretében egy diagnosztikai szobát is kialakítottak, amelyben EKG vizsgálatokat és vérvételt végeznek. Ezzel megkönnyítették a mozgáskorlátozottak, az idősek és a mélyszegénységben élők diagnosztizálási lehetőségeit, hiszen így ezen vizsgálatok miatt már nem szükséges megtenniük a hosszú utat Kecskemétre.

A tetőcserével megvalósították az azbesztmentesítést, emellett az épület külső hőszigetelést kapott, nyílászárókat cseréltek, pára- és talajnedvesség elleni szigetelés is készült, és napelemes rendszert telepítettek. Az épületben a villamosenergia- és vízvezeték hálózat teljes cseréje mellett a kondenzációs gázkazán beépítésével egy központi fűtésrendszert is kialakítottak, ezáltal az épület fenntartása is költséghatékonyabbá vált. A megvalósult projekttel Tiszaalpár település vezetése nemcsak az ellátás körülményeit fejlesztette, hanem az orvosi rendelő megfelel a jogszabályokban előírt elvárásoknak is.

A projekt általános célja volt a kapuőri szerepet betöltő háziorvosi szolgáltatás fejlesztése, amellyel nemcsak a követelményeknek, hanem a lakosok elvárásainak is megfelelő alapellátás jött létre. A projekt azzal, hogy a mozgásszervi és az érzékszervi fogyatékkal élők számára egyaránt elérhetővé tette az épületet, biztosítja mindazt, amit az Egészséges Magyarország 2014-2020. Egészségügyi Ágazati Stratégia egyik fő céljaként tűzött ki: a területi egészség-egyenlőtlenségek csökkentését.

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, hiszen a lakosság egészségi állapota alapvetően határozza meg Magyarország sorsát és jövőjének kilátásait. Az Egészséges Magyarország 2014−2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia átfogó céljai voltak a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése, a fizikai és mentális egészség egyéni és társadalmi értékének növelése, az egészségtudatos magatartás elősegítése, az egyéni felelősségvállalás érvényesítése és a területi egészség-egyenlőtlenségek, illetve a születéskor várható élettartamban mutatkozó különbségek csökkentése. A népegészségügyi fordulat elérése akár több évtizedes munkát is igényelhet, ezért az Egészséges Magyarország 2021−2027 Egészségügyi Ágazati Stratégia hosszú távú intézkedésekkel kívánja megvalósítani a 2020-ig kitűzött célok fenntartását.

A program a TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00011 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás