Modern tűzoltólaktanya a kecskeméti tűzoltók új bázisa

2024. 01. 09.

Ünnepélyes keretek között 2023. október 17-én hivatalosan is átadták az új kecskeméti tűzoltólaktanyát. A Kecskemét déli részén elhelyezkedő modern épületegyüttes tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának biztonságát erősíti. A beruházás Európai Uniós támogatásnak és a magyar állam társfinanszírozásának köszönhetően valósulhatott meg.

A kivitelezési munkái 2021 elején kezdődtek meg. A közel 5300 négyzetméteres épület helyét úgy választották ki, hogy a tűzoltók a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érjék el a veszélyeztetett területeket. A beruházás során fontos szempont volt a környezettudatos kialakítás, így a korszerű épület a napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően fenntarthatóan, gazdaságosan üzemeltethető.

Az új laktanya egy modern katasztrófavédelmi komplexum, ahol összesen 160 fő teljesít szolgálatot. A létesítmény különböző funkciókat lát el, egyszerre szolgál irodaépületként, legénységi épületként és raktárként, ezért három összekapcsolt épületszárny került kialakításra.

Legénységi épületként otthont ad a hivatásos tűzoltó parancsnokság 84 fős személyzetének és bázisa 13 korszerű tűzoltóautónak. Irodaépületként munkahelye a katasztrófavédelmi kirendeltség 19 dolgozójának és a vármegyei igazgatóság 57 munkatársának. Az irodák mellett kapott helyet egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont is. Az épületkomplexumhoz tartozik egy nagy kapacitással bíró raktár is, így a különböző tűzoltó technikai eszközök bármilyen veszélyhelyzet esetén azonnal rendelkezésre állnak.

A korábban a városközpontban működő tűzoltó-parancsnokság elköltöztetését 2010 óta tervezték. A beruházásnak köszönhetően a kecskeméti tűzoltók Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb épületegységében kaphattak helyet, ami azért is fontos, mert az itt szolgálatot teljesítő tűzoltók a kecskemétiek mellett a vármegye tizenöt településén élő mintegy 212 ezer lakójának biztonságát szolgálják.

A program a KEHOP-1.6.0-15-2016-00012 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás