Nagyszabású rákszűrő program valósult meg Magyarországon

2024. 04. 03.

A Komplex népegészségügyi szűrések című projekt hosszú távú célja a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése mellett az volt, hogy csökkentse a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatát és megváltoztassa ennek a tendenciának kedvezőtlen irányát. Közvetlen célkitűzés volt az alap- és szakellátásban dolgozó orvos és egészségügyi szakdolgozók képzése, a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, beleértve a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságot, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálatát és annak korszerűsítését.

A szűrővizsgálat a betegségek korai felismerésének módszere, amivel még tünetmentes fázisban megakadályozható a betegség kialakulása. A szűrés során tömegméretekben elsősorban az egészségesnek vélt célpopulációt vizsgálják annak érdekében, hogy még a tünetek megjelenése előtt beavatkozhassanak a betegségek kifejlődésének folyamatába. Így megelőzhetőek a szövődmények és a súlyosabb kimenetel, emellett javítható az érintettek életminősége.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ projektjének egyik kiemelt része a rendszerfejlesztés volt. Ezen belül valósult meg a vastagbélszűrési, a méhnyak- és HPV- fejlesztési alprojekt, valamint a mammográfiai, opportunisztikus (alkalomszerű) és általános szűrés fejlesztési alprojekt. A vastagbélszűréshez kapcsolódóan több mint 3,5 millió meghívót küldtek ki. A mintavételt otthon lehetett elvégezni, a postai beküldést követően a lelet egy héten belül felkerült az EESZT-re. Kidolgozták azokat a szabályozókat is, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vastagbélszűrést folyamatos népegészségügyi szűrésként biztosítsák.

A humán papillomavírus (HPV) okozta betegségteher csökkentése érdekében három tanéven keresztül kiterjesztették a HPV elleni védőoltást a 7. osztályos korcsoportba tartozó fiúgyermekek számára, ami mintegy 60.000 tanulót érintett és abban állt a jelentősége, hogy a korábban az oltás csupán a lányok számára volt ingyenesen elérhető . Emellett a szellemi és testi fogyatékossággal élő hölgyek szűréséhez speciális vizsgálószékeket biztosítottak.

A projekt keretében továbbá közel 6000 egészségügyi szakdolgozó végezte el sikeresen az ingyenes továbbképzéseket. A megvalósítás során háziorvosi praxisok, védőnők, mammográfiai, citológiai és emésztőszervi endoszkópos asszisztensek, valamint gyógyszerészek és gyógyszertári (szak)asszisztensek számára szerveztek akkreditált e-learning és jelenléti képzéseket a naprakész tudás- és információszerzés átadása érdekében.

A program során kiépítettek egy a népegészségügyi szűréseket támogató informatikai rendszert is. Emellett a szűrővizsgálatok népszerűsítésében kiemelt szerepet kapott a lakosság érzékenyítése a szemléletformáló egészségkommunikációs üzenetek átadása során.

A szűrésen való részvétel életet menthet és a korai felismerésen, diagnózison és beavatkozáson keresztül javítja az életminőséget is.

A program az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás