Nevelőszülői hálózat fejlesztése a gondozott gyermekekért

2024. 01. 16.

Európai uniós projekt biztosított lehetőséget a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózatainak fejlesztésére, ezáltal sikerült jobb körülményeket teremteni a gondozott gyermekek részére. 

Magyarországon az utóbbi évben több mint 22 ezer gyermek élt átmenetileg vagy tartósan gyermekotthonokban vagy nevelőszülőkkel. A gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek nagy része ma már nem nagy létszámú intézetekben, hanem kisebb, szeretetteljes közösségben, nevelőszülőknél és gyermekotthonokban lakik. A gondoskodásban kiemelt szerepük van a nevelőszülőknek, akik a saját otthonukba fogadják a családjukból kiemelt gyermekeket. A nevelőszülő átmeneti segítséget nyújt, hiszen a cél az, hogy a gondozott gyermekek sorsa rendeződjön, aminek eredményeként a gyermek vagy visszakerül vérszerinti családjába, vagy új családhoz kerül, örökbefogadás révén.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely széleskörű, a gyermekotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjedő hálózattal rendelkezik. Jelenleg több mint 7000 családjából kiemelt fiatalról gondoskodik Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna és Veszprém megyékben, valamint a fővárosban.

„A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózatainak fejlesztése” című projekt középpontjában a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által működtetett nevelőszülői hálózatok meglevő infrastrukturális, szakmai és szervezeti hátterének fejlesztése állt.

A projekt keretében infrastrukturális beruházásokat valósítottak meg a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szegedi intézményében. Az épület felújítása során kialakításra kerültek a fejlesztő munkának helyet adó termek és a kapcsolattartó szobák, amelyek mind a nevelőszülők, mind a programban résztvevő szakemberek munkáját segítik.

A projekt lehetőséget biztosított új fejlesztőjátékok beszerzésére is, amelyek segítséget nyújtanak a nevelőszülőknek a gyermekek korai nevelésében, szem előtt tartva, hogy ezek az eszközök ne egyszer használatos tárgyként legyenek kezelve, hanem a későbbiekben is használatba lehessen adni őket, ha már az igénylő család nem látja többé szükségét ezen eszközöknek. Ezzel a szemlélettel a projekt nem csak a gondozás színvonalát növeli, hanem felelősségvállalásra és az uniós alapelvek – úgymint fenntarthatóság, környezettudatosság – elsajátítására is ösztönözi a nevelőszülői hálózat tagjait.

A projektnek köszönhetően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői hálózatai hatékonyabb eszközrendszerrel bírnak, amely nagyban hozzájárul a nevelőszülői hálózaton belül nevelt gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődéséhez, továbbá elősegíti a bizalmasabb és szorosabb kapcsolatok kialakítását. A fejlesztések eredményeként a nevelőszülői hálózat még otthonosabb és szeretetteljesebb környezetet tud teremteni gondozott gyermekek számára.

A fejlesztés az EFOP-2.2.14-17-2017-00004 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás