Sikeres fejlesztések a Szolnoki Szakképzési Centrumban

2023. 11. 10.

A Szolnoki Szakképzési Centrum, amely 11 intézménnyel és 25 telephellyel büszkélkedhet, jelentős lépéseket tett az oktatás- és eszközfejlesztésben. A „Közelebb az iskolához – közelebb az élethez” című projektnek köszönhetően az intézménynek sikerült elérnie, hogy csökkent a korai iskolaelhagyók száma. A 2014 és 2020 közötti, hétéves uniós támogatási időszakban megvalósított projekt eredményei hozzájárulnak a hazai gazdaság fejlődéséhez, illetve Magyarország versenyképességének növeléséhez.

A Szolnoki Szakképzési Centrumban jelenleg mintegy 6000 diák tanul és közel ezer szakember dolgozik. Az oktatási központ kiemelt figyelmet fordít a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérséklésére, a diákok támogatására. Az európai uniós pályázatnak köszönhetően az intézmény modernizálta az eszközparkját és oktatási módszereit, a beruházás részeként információs és kommunikációs (IKT) eszközöket szereztek be. Emellett továbbképzéseket biztosítottak a pedagógusok számára, amelyek lehetőséget teremtettek a módszertani megújulásra és az oktatási technikák fejlesztésére. Ezekkel a fejlesztések egyaránt hozzájárulnak a diákok motiválásához és a pedagógusok munkájának hatékonyságához.

Az úgynevezett Digitális Közösségi Alkotóműhelyek kialakításával a pályaorientáció került előtérbe, ahol a diákok szabadon használhatják az eszközparkot: a lézervágót, a 3D-s nyomtatót és a robotika lehetőségeit is. Az intézmények emellett szakkörök indításával és közösségépítő programokkal járultak hozzá a diákok érdeklődésének fenntartásához és aktív közösségi részvételéhez.

A mentorálás szintén fontos szerepet kapott, melynek célja a tanulók iskolához való kötődésének erősítése volt. Ennek során a diákok személyre szabott támogatást kaptak tanulmányaikhoz, és barátságos, segítőkész légkörben fejlődhettek. A gólyatáborok, közösségépítő kirándulások, sportrendezvények és kulturális események mind hozzájárultak az összetartozás élményének megteremtéséhez.

A projekttel a Szolnoki Szakképzési Centrum azt a célt tűzte ki, hogy a lemorzsolódás öt százalékkal csökkenjen, amit sikerült is megvalósítani; sőt: a fejlesztések eredményeképpen a tanulmányi eredmények is három százalékkal javultak.

Nézd meg a projektről készült kisfilmet:

A program a GINOP-6.2.3-17-2017-00036 projektnek köszönhetően, európai uniós forrásból valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás